<i>Ledare:</i> Förväntningarna är stora
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Förväntningarna är stora på konventet och arbetet kommer säkerligen att röna lika stor uppmärksamhet under arbetets gång som under detta initialskede. Problemen med den europeiska unionen är uppenbara för de flesta. Frågan är bara om stats- och regeringscheferna sedan kan enas om vilka problem som kan lösas utan att skapa nya problem. Den planekonomiska jordbrukspolitiken är en varböld för hela EU-samarbetet. Enorma subventioner som snedvrider konkurrensen, bidragssystem som negligerar djurplågeri och resursslöseri i största allmänhet gör jordbrukspolitiken till EU-samarbetets mest framträdande och greppbara problem. Om det inte åtgärdas äventyras hela utvidgningsprocessen då nya medlemsländer i dagens EU-organisation är en omöjlighet som skulle göra att EU inte har råd och möjlighet att göra någonting annat än att administrera jordbrukspolitik. Dagens medlemsländer ser detta, men samtidigt finns det kraftigt motstånd till att reformera systemet. Stats- och regeringschefer som företräder länder med en stor jordbrukssektor ska även vinna val på hemmaplan. Att bidra till en reform av EU:s jordbrukspolitik som innebär nedskärningar av bidrag och subventioner utmanar hemmaopinionen. Lantbrukare kan vara både röststarka och högljudda och det finns inget intresse som är så starkt som egenintresset. Tyvärr inte ens i ett samarbete likt EU som bygger på så nobla värden som fred och frihet.
<b>Nationella intressen</b>
Stats- och regeringscheferna kommer antagligen inte att kunna frångå framtidskonventets förslag. Men även där är det de nationella intressena som styr. Konventet representeras av 30 personer från de nationella parlamenten, två från varje (från Sverige är det EU-nämndens socialdemokratiska ordförande Sören Lekberg och moderaten Göran Lennmarker), 56 personer från kandidatländerna, en person för var och en av de 15 regeringarna (Lena Hjelm-Wallén representerar Sverige), 16 från Europaparlamentet och endast två representanter för kommissionen. Observatörer i konventet är Regionkommittén, Ekonomiska sociala kommittén, EU:s ombudsman samt arbetsmarknadens parter.
Sveriges representant Sören Lekberg har säkerligen rätt när han på regeringens webbplats svarar på vilken fråga som kommer att bli svårast i framtidskonventet. "Knäckfrågorna kommer att vara kraven som finns på ökad överstatlighet och direktvald kommissionsordförande. Men de kraven kommer inte att tillgodoses."
Sören Lekberg kan redan nu identifiera spänningarna och slå fast att tydliga krav inte kommer att få gehör. Men med en sådan inställning kan de sista optimisterna om ett förutsättningslöst konvent ge upp.
<b>Motstridiga åsikter</b>
Den europeiska unionen är egentligen en helt unik konstruktion som består av såväl ett mellanstatligt samarbete som överstatlighet. Denna konstruktion kommer att bestå trots motstridiga uppfattningar vilket inslag som bör stärkas. Å ena sidan åsikter framförda av personer likt Göran Persson som menar att EU bör fortsätta vara främst ett mellanstatligt samarbete. Å andra sidan en vilja att utveckla EU till en federation vilket Belgiens regeringsföreträdare ställer sig positiva till.
Vare sig Persson eller Belgien kommer förhoppningsvis att bli helt nöjda med framtidskonventets förslag.
Den svenska regeringens uppfattning är dock anmärkningsvärt inkonsekvent. Göran Perssons analys att många frågor hör hemma på en europeisk eller internationell nivå är helt riktigt. Frågan är därför hur det kan vara fel att demokratisera detta samarbete? Viktiga gemensamma angelägenheter som exempelvis miljön måste också hanteras med större handlingskraft.
Handlingskraft är motsatsen till nationell vetorätt och synonymt med överstatlighet. Något som Sverige förhoppningsvis inte per automatik ska ställa sig negativ till. Annars kommer inte Sverige konstruktivt att kunna bidra till Laekendeklarationens intentioner som fastslog att konventet och dess förslag ska leda till en mer demokratisk, öppen och effektiv europeisk union.