<I>Ledare:</I> Fadime ? en martyr
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Fadime fick sin familj emot sig eftersom hon vägrade att gifta sig med den som de hade valt. Fadime valde istället sin egen kärlek och sin egen väg. Någonting gjorde att fadern inte kunde acceptera detta. Det räckte inte med att bryta kontakten, förskjuta henne och ta avstånd från hennes val. Fadern kände sig tvungen att göra någonting mera. Han dödade sin egen dotter.
Fadime levde under dödshot under flera år. Fadimes far och hennes då 17-årige bror dömdes i maj 1998 för olaga hot sedan de hotat att döda henne. Påföljden för fadern blev villkorlig dom och dagsböter. Brodern dömdes till skyddstillsyn. Fadime visste att domen inte skulle förändra någonting. "Enda sättet för familjen att ta tillbaka sin heder när jag nu spridit vanära över familjen är att döda mig", sa Fadime vid rättegången. Hon var övertygad om att sina manliga familjemedlemmar inte skulle tveka att verkställa dödshotet.
Trots det så vågade Fadime återuppta kontakten med sin mor och sina systrar. Det var vid ett sådant besök på måndagskvällen som fadern dök upp i systerns lägenhet. Fadime fick en pistol mot huvudet och avrättades av sin egen far.
De som kände Fadime närmare har vittnat om hennes stora mod. Hon ville inte gömma sig, vägrade acceptera att låta familjen skulle fortsätta styra hennes liv genom att tvinga henne gå under jorden. Tvärtom ville Fadime uppmärksamma samhället på problemet och berätta om sin livssituation. Hon hoppades därigenom kunna hjälpa andra flickor i samma situation. Fadime ingav mod och verkade som en förebild. Men idag skräms vi av samhällets oförmåga att skydda kvinnor som Fadime.
Det patriarkaliska samhället skördar kvinnliga offer i alla samhällen runt om i världen. Men ojämställdhet räcker i detta fall inte som förklaring. Gudrun Schyman inledde vänsterpartiets kongress med att tala om att samma norm och mönster finns i kvinnoförtrycket i talibanernas Afghanistan som i Sverige. Men normen och mönstren ser olika ut. De så kallade hedersmorden kräver en egen diskussion där politiker, skolföreträdare, invandrarföreningar och övriga föreningar arbetar tillsammans. Integrationsminister Mona Sahlin tar de unga invandrarkvinnornas situation på allvar och är hängiven för att arbeta aktivt, sprida kunskap och motarbeta främlingsfientlighet. Sahlins engagemang behövs i denna allvarliga fråga.
Fadime och Pela som mördades förra året är martyrer för unga kvinnors längtan efter frihet och självbestämmande. Ett både medmänskligt och politiskt ansvar vilar på oss alla för att de inte åtföljs av fler skrämda och dödade systrar. Fadime trodde själv på politikens kraft att förändra. Socialdemokratin kommer inte att glömma sin modiga partikamrat. Mikael Damberg, förbundsordförande i SSU, får avsluta med några minnesord: "SSU sörjer Fadime Sahindal. Vi minns henne som en varm människa med ett enormt personligt mod. Få har som Fadime, i den utsatta situation hon befann sig i, vågat ta ställning för unga tjejers rätt att leva sina liv självständigt och fritt. Hennes modiga engagemang har inspirerat och givit många andra som lever i liknade situationer hopp och styrka. Fadime gav aldrig upp trots overkliga motgångar. Nu vilar ansvaret på oss andra att fortsätta hennes kamp."