Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> En mördad statsman, men en levande vilja

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2002-02-28 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Olof Palmes betydelse för socialdemokratin och utformandet av svensk inrikes- och utrikespolitik är ett ämne långt ifrån uttömt. Trots det diskuteras hans politiska insatser i förvånande liten utsträckning. Bristen på ingående diskussion om Palme och hans idéer var också orsaken till att ett symposium arrangerades av bland annat ABF, Uppsala universitet och Olof Palmes Internationella Centrum i april förra året. Föreläsningarna som då gavs av politiker, akademiker och journalister har nu bearbetats och utkommit i en bok; "Politikern Olof Palme", (Hjalmarson och Högberg), redaktör Erik Åsard.

Åsard skriver i förordet: "Få är så ryktbara i svensk politisk historia som Olof Palme. Internationellt nådde han en berömmelse som enbart varit förunnad en handfull prominenta svenskar inom film- och idrottsvärlden. All debatt tenderade att centreras kring honom. Det var ständigt Palmes ståndpunkter och gärningar som bevakades och diskuterades. Motståndarna fick kontur och självkänsla först i förhållande till honom. Det gick inte att tänka bort eller undvika att ta ställning till Palme; ingen var så närvarande i det politiska livet som han. Skotten på Sveavägen i Stockholm den 28 februari 1986 efterlämnade därför en isande tomhet och tystnad."
Idag är det 16 år sedan dessa skott avfyrades och Olof Palme mördades på öppen gatan. Ännu är ingen fälld för mordet. Fokuseringen på mordet istället för på människan är otillfredsställande menar bland annat Palmes efterträdare Ingvar Carlsson i "Politikern Olof Palme".
På vilket sätt Olof Palme avled är förmodligen också orsaken till varför Palme som politiker inte diskuteras i tillräckligt stor utsträckning. 59 års liv har hamnat i skuggan av några ödesdigra sekunder den 28 februari 1986. Eller som Lars Åke Augustsson uttyckr det: "Här finns möjligen en socialpsykologisk förklaring till det faktum att Olof Palme så sällan diskuteras idag. Det ouppklarade mordet, det oläkta såret, heladen nästan outhärdliga frågan om hela rättssamhällets duglighet är frestande att försöka tränga bort."
Men Olof Palmes brutala död får inte förhindra oss från att diskutera hans politiska övertygelse och inflytande över svensk politik.

Olof Palme var hyllad och älskad i samma utsträckning som han var hatad. Han var en både en konfrontationsretoriker och en samarbetspolitiker. Palme använde de hårda och fördömande uttrycken, samtidigt som han diplomatiskt och realpolitiskt kunde slira då klargörande ställningstaganden efterfrågades. Olof Palme var vän av såväl de stora orden som de små gesterna.
"Politikern Olof Palme" är en fantastisk påminnelse såväl om Palmes stora talekonst som hans komplexa politiska gärning. De tretton betraktelserna kring Palme som politiker rör sig främst kring hans syn på demokrati, hans förhållande till medierna, retoriken och utrikespolitiken. Tillsammans utgör de ett berikande dokument över politikern lof Palme; en mördad statsman, men n levande vilja.
Läs mer om