Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> En ideologi(s)k debatt

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2001-08-14 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den ideologiska konflikten inom det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU, kulminerade under kongressen förra veckan. Klyftan mellan de två lägren gick inte att överbrygga med kompromisser. SSU stod inför ett vägval hur man vill formulera dagens orättvisor och framtidens utmaningar.
Två grupperingar inom SSU med varsin stark uppfattning gick i öppen strid om vilken väg SSU skulle välja. Såsom inom alla demokratiska organisationer så vann majoritetens uppfattning som nu utgör organisationens principprogram.
Den ideologiska tvekampen; kring såväl formuleringar om historien som framtiden, är inte unik för ungdomsförbundet.
Samma ideologiska konflikt återfinns inom hela socialdemokratin. Konfliktens uttryck är dock av betydligt mer sofistikerad art. Men debatten i sig är lika bred eller splittrande beroende på hur man väljer att se det.
Frågan är hur länge en ideologisk spänning inom partiet kan fortgå innan den tar sig mer demonstrativa uttryck?

<b>Tudelning</b>
Det som kan rädda det socialdemokratiska partiet från händelser liknande när ombud tågar ut från SSU:s kongress är flera. Lojaliteten gentemot partiet är enligt tradition oftast solid.
Viljan att utåt demonstrera missnöje eller avvikande åsikt är mindre än viljan att värna partiets ansikte utåt. Det är först när den egna förbittringen tar överhanden som organisationen offras.
En annan skillnad mellan SSU och partiets debatter är att det inte finns två lika färdigformerade grupper. Gällande SSU:s kongressså fanns och finns det två tydliga alternativ och grupperingar.
Denna närmast konstanta tudelning gäller personval såväl som sakpolitik.
Märkligt nog så går nästintill samma röstgrupperingar igenom allt från friskolor och miljöfrågor till Schengen.

<b>Vägvalsdebatt</b>
Min uppskattning är att det inom partiet inte gått så långt. Något som kan vara negativt med etta är att den ideologiska spänningen inte blir lika tydlig för alla att uppmärksamma vilket i sin tur kan leda till ett naivt hanterande av debatten.
En ideologisk vägvalsdebatt är i sig befriande och absolut inte farlig - såvida den hanteras som en sådan.
Det som förstås är positivt med att SSU:s två läger inte riktigt går att överföra till ett likadant förhållande inom partiet är att medlemmar kan lägga oenighet i vissa frågor åt sidan för att söka kompromisser i andra frågor.
Att tala om minoritet i opposition är en mycket olycklig utveckling som förhoppningsvis inte ska förekomma inom partiet.
Oavsett om partikongressen i november förskonas eller drabbas av en utåt uppenbar konflikt så kommer den ideologiska debatten att vara lika aktuell och spänd.
Troligtvis kommer inga ombud att lämna kongressalen, men kritiken mot kongressens resultat riskerar att bli lika stark oavsett vilka beslut som fattas.
Läs mer om