<I>Ledare:</I> Diktatorn blir kvar
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
<b>Okänd kandidat</b>
I presidentvalet 1994 var Lukasjenko ganska okänd. Han var inte kommunistpartiets val och nästan en generation yngre jämfört med sina motståndare. Lukasjenko gick på val på ett politiskt program med kamp mot korruptionen, sänkt reformtakt och närmare band till Ryssland. Många av väljarna var besvikna på de gamla politikerna. Oppositionen förknippades med långtgående marknadsreformer och vitrysk nationalism. Lukasjenko lyckades fånga upp proteströsterna och segrade överlägset.
Idag är det Lukasjenko som möts av protester. Han är knappast längre obekant och presidentens makt har befästs under 90-talet då Lukasjenko förvandlat Vitryssland till en diktatur.
<b>Ny konstitution</b>
I Vitryssland inleddes den verkliga politiska maktkampen 1995 då presidenten drev igenom den första kontroversiella folkomröstningen. Parlamentet kuvades och några hungerstrejkande parlamentsledamöter avbröts av 200 stormande män från säkerhetsstyrkorna. Den första konfrontationen mellan parlamentet och presidenten kom att vinnas av presidenten genom våld.
Under hösten 1996 slog Lukasjenkos administration in på två politiska vägar som ytterligare skulle komma att undergräva den nya statens grunder. De inledde ett arbete för en ny union med Ryssland, och en i praktiken ny konstitution antogs som gav presidenten kraftigt utökade maktbefogenheter. Konstitutionen antogs genom en folkomröstning som de flesta observatörer ansåg inte var legitim eller demokratisk. Under en period kortare än ett år förvandlades Vitryssland från en demokratisk till en auktoritär regim.
<b>Stor militär </b>
Presidenten Alexander Lukasjenko har själv utökat sin mandatperiod från fem till sju år. Det folkvalda parlamentet har han upplöst. Den politiska oppositionen är förtryckt och all media kontrolleras. Lagstiftningsmakten, rättsväsendet, polisen och armén är i hans händer. Idag styr Lukasjenko landet helt på egen hand.
Ekonomin som planerades under Sovjetunionens dagar hotas av kollaps. Inflationen 1999 var 351% och sedelpressarna trycker allt högre valörer. Trots den ekonomiska situationen så satsas oförtrutligt stora resurser på militären. Vitryssland är Europas mest militariserade land. Talande för situationen är att den hemliga polisen i Vitryssland fortfarande heter KGB...
<b>Stop Luka</b>
Vitryssland är Sveriges närmaste diktatur. Men trots närheten till Sverige och Västeuropa så är det oförlåtligt tyst om vad som händer i Vitryssland. Den 15 mars startade därför socialdemokraterna en kampanj för ett fritt Vitryssland. Kampanjen heter Stop Luka.
Presidentvalet imorgon är mycket viktigt och tre socialdemokratiska riksdagsledamöter, samt sex andra socialdemokrater från bland annat partikansliet och Palmecentret hade planerat att åka till Vitryssland över helgen. De skulle delta i en ungdomsfestival "Gay Parade Minsk", besöka andra demokratiska organisationer, samt finnas på plats under själva presidentvalet. Men de socialdemokratiska företrädarna har nu nekats visum. Regimen i Vitryssland har efterfrågat internationella observatörer, men tydligt deklarerat att den socialdemokratiska delegationen inte är välkommen
<b>Fler engagera sig </b>
Att socialdemokraterna nekas tillträde är allvarligt och ytterligare ett bevis på diktaturens makt och hur den missbrukas. Internationella observatörer bidrar till att övervaka valets legitimitet och minimerar valfusk.
Socialdemokraterna som är en av de få aktör som aktivt agerar för ett fritt och demokratiskt Vitryssland får inte längre komma in i landet. På så sätt blir nekandet av visum även ett erkännande för att socialdemokraternas kampanj varit verkningsfull och möjligheten finns att påverka. Detta kan förhoppningsvis bidra till att fler engagerar sig för ett demokratiskt Vitryssland.
Du kan läsa mer om socialdemokraternas kampanj och nyheter från Vitryssland på: www.stopluka.nu