Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Bryter vallöfte - lovar vårdgaranti

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2002-04-04 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Göran Persson har redan brutit det enda vallöftet han hittills utfäst. Persson lovade nämligen att inte ge några vallöften inför höstens val. Men nu har han brutit mot det. Det nya vallöftet är betydligt bättre än det gamla löftet som var att inte lova något alls. Nu lovar istället Göran Persson att med en fortsatt socialdemokratisk regering så ska en nationell vårdgaranti införas. Vårdgarantin baseras på den så kallade modellen "noll, sju och nittio dagar". Det innebär att den som söker vård omedelbart ska kunna komma i kontakt med en vårdcentral. Inom en vecka ska alla ha rätt att träffa en läkare och väntetiden på en operation ska vara högst tre månader.

<b>Vårdgarant</b>
De borgerliga partierna har länge talat om en vårdgaranti. Men finansieringen av en sådan har varit oklar eftersom de borgerliga talar lika yvigt om skattesänkningar som om kvalitetsförbättringar vilket är en ekvation som sällan går ihop.
Framför allt operationsköerna är idag oacceptabelt långa. Människor med exempelvis kraftigt nedsatt syn på grund av starr eller värk i höften får i de flesta landsting vänta orimligt lång tid innan de får en operation. Nu medger regeringen att starka ambitioner om att förbättra bristerna inte har räckt. Trots att sjukvården är en fråga främst för landstingen så vill nu regeringen införa en nationell vårdgaranti. Därmed är också stark kritik och vidlyftiga vårdlöften från borgerligheten desarmerad inför valrörelsen.

<b>Inga privata gräddfiler</b>
Att vården är en viktig fråga i valrörelsen råder ingen tvekan. Att skapa korta köer och mer tillgänglig sjukvård är ett prioriterat område. Till skillnad från de borgerliga partierna så kan även den socialdemokratiska regeringen presentera en trovärdig finansiering.
En viktig förutsättning för att kunna korta köerna inom vården är en översikt av den privatfinansierade vården och vilka resurser från landstinget som denna stjäl.
Antalet privata sjukförsäkringar i Sverige har tredubblats på några år. Visserligen är det fortfarande en liten procentandel av befolkningen som har sådana försäkringar, men det är en oroväckande utveckling. Den generella välfärden bygger på gemensam finansiering, vård efter behov och politisk styrning oavsett om entreprenadupphandlingar förekommer eller inte. Privata tilläggsförsäkringar bygger på individuell finansiering och förtur i köer utifrån betalningskraft och försäkringsform. I ett samhället där de välbeställda hittar privata gräddfiler för att tillgodose sina behov och behovet av den generella välfärden minskar så riskerar även betalningsviljan till detsamma att minska.

<b>Symptom på långa köer</b>
Försäkringar kan vara ett symptom på otillräcklig tillgänglighet och långa köer. Men om den privata försäkringsvården tar resurser från den offentliga vården så kan det riskera att försämra kvalitén och förlänga köerna ytterligare.
Den socialdemokratiska regeringen väljer att införa en nationell vårdgaranti och se över så att privata gräddfiler inte ska vara möjligt på bekostnad av den offentliga vården. Det besynnerliga är att de borgerliga partierna som vill ha en vårdgaranti och mer resurser till den offentliga sjukvården inte är oroliga för utvecklingen där allt fler svenskar tecknar privata tilläggsförsäkringar.
Men det är helt avgörande för såväl kvalitén som tilltron och betalningsviljan till den generella välfärden att den offentliga vården inte prioriteras lägre för att kunna tillhandahålla vård via privata sjukförsäkringar.
Läs mer om