<I>Ledare:</I> Bra, Norrköping ? och Finspång!
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
<b>Frivilligt</b>
Sommarjobb är istället något som ungdomar söker frivilligt. Även om de inte får utföra alla de arbetsuppgifter som ordinarie myndig personal får göra, så betyder ungdomarnas insatser mycket. Därmed känns det bedrövligt när företag och kommuner behandlar ungdomar som praktikanter. Mjölby kommun betalar endast 23 kronor i timmen till sina sommarjobbare. Vilka signaler sänder det till ungdomarna? Efter en hel dags arbete så får de pengar som efter att lunch och resor är betalda räcker till en biobiljett. Särskilt anmärkningsvärt är det att en kommun och offentlig arbetsgivare ger sina ungdomar så dåligt betalt. Då behöver kommunerna sedan inte ifrågasätta varför unga människor söker sig till privat sektor och inte är benägna att ta anställning inom exempelvis vården. Sommarjobben kan ge unga både en positiv och negativ bild av en kommun som arbetsgivare. Kommunen kan genom inställning, bemötande och lönenivå själv påverka vilken bild ungdomarna får.
<b>Bäst i länet</b>
Det är skönt att se att det finns kommuner i Östergötland som ger mer skäligt betalt. Norrköping ger sina sommarjobbare 50 kronor i timmen vilket är bäst timlön i länet. Därefter kommer Finspång med 45 kronor i timmen. Därmed visar två kommuner utan någon extremt gynnsam ekonomisk situation att man ändå kan ta ansvar för sina ungdomar. Men vissa andra kommuner argumenterar att de inte kan ge sina ungdomar så bra betalt eftersom de då inte har råd att ge så många sommarjobb. Tänk om en arbetsgivare resonerade på samma sätt i andra sammanhang? Vi har inte råd att ge skälig lön eftersom vi då inte har råd att anställa tillräckligt många? Vare sig fack eller arbetstagare hade godkänt en sådan argumentation om det hade gällt myndiga personer. För 25:e året i rad har LO sin sommarturné "Facket i sommarland" som kommer att besöka tusentals arbetsplatser under sommaren. Deras uppgift är bland annat att lära ungdomar om sina rättigheter och se så att arbetsgivare efterföljer gällande regel. LO har också en jourtelefon dit alla med frågor om sommarjobb kan vända sig.
LO visar genom sitt lovvärda arbete med "Facket i sommarland" att man inte bara tar hand om de som befinner sig på arbetsmarknaden - utan också de som i framtiden ska beträda den.