Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Borgerligt dagisförakt

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2001-06-29 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Norrköpings Tidningars moderata ledarsida gav igår svar på inom vilka områden man vill skära ner. NT vill att fastighetsskatten försvinner och är inte det minsta bekymrade över den stora inkomstförlusten: ?Att ersätta inkomsten från denna på 23,2 miljarder kronor är inte svårt. Slopandet av maxtaxereformen skulle spara ungefär 8 miljarder, avskaffandet av stödet till näringslivet ger ytterligare runt 3 miljarder.?
Det är så typiskt högerblå skribenter att förkasta en sådan betydelsefull reform som maxtaxan.
Att maxtaxa är ett hot mot självbestämmandet är mest borgerligt dravel. Visst hade moderaterna kunnat införa en enhetstaxa som skulle gynna de med högst inkomster, utan en ideologisk vilja att ta ett första steg mot att göra förskolan som en del av den generella välfärden. Hatet mot maxtaxan grundar sig på att många borgerliga politiker föraktar den allmänna förskolan. Att säga att alla föräldrar ska vara hemma ligger närmast en miljöpartistisk önskan om medborgarlön.
Inget sista hands alternativ
Föräldrarna kan idag vara hemma med sina barn (efter socialdemokraternas senaste reform en månad längre och med den lägsta föräldrapenning höjd) och sedan arbeta medan barnen har barnomsorg och skola. Låt föräldrarna bestämma själva hur de ska göra med barnomsorg, absolut. Men att säga att föräldrarna tvingas sätta sina barn i kommunal barnomsorg bara för att det blir billigare genom maxtaxan är samma sak som att säga att föräldrar tvingas välja den avgiftsfria skolan istället för en privat. Om föräldrar har råd och lust att betala terminsavgift på Lundsberg så är det upp till dem. Likaså har vissa föräldrar råd att aldrig arbeta oavsett barnens ålder. Men kommunal barnomsorg är inget sista hands alternativ. Den sociala miljön, yrkeskunnande, pedagogik, närvaro och omtanke gör att den allmänna förskolan bör ses som ett privilegium och inget bekymmer för barn.
Borgerliga politiker ska sluta försöka ge heltidsarbetande och ensamstående föräldrar dåligt samvete för att de väljer att ha sina barn inom kommunal förskola. NT bör också sluta prata om maxtaxan som om det vore en olycklig reform för barnfamiljer när det är precis tvärtom. Förresten är det knappast så att staten tjänar in några miljarder om maxtaxan ska ersättas av ett borgerligt förslag om barnkonto eller tidigare förslag om vårdnadsbidrag. Men NT kanske bara vill slopa maxtaxan utan att ersätta det med något annat?
?Sluta förbättra arbetslivet?
NT anser att fastighetsskatten, förutom slopad maxtaxa, kan ersättas av andra neddragningar: ?Kvarvarande summa kan säkert sparas på några av de 67,7 miljarder kronor (den tredje största posten i vårbudgeten) som regeringen lägger på arbetsmarknadspolitik och arbetsliv.? NT tycker således att den aktiva arbetsmarknadspolitiken och närlivspolitiken som bidragit till att minska arbetslösheten är oviktig.
Det stämmer att vårbudgeten innehåller bland annat höjd a-kassa, förbättrad arbetsskadeförsäkring, samt stöd för att minska deltidsarbetslöshet och långtidssjukskrivningar. Socialdemokraterna lägger mycket pengar på en politik för ett mer hälsosamt arbetsliv och en bättre arbetsmiljö eftersom det behövs!
Mer reformer
Människor behöver mer frihet över sin arbetstid. Det bästa konkreta förslaget är ett arbetstidskonto som skulle ge arbetstagaren större möjlighet att påverka sitt arbetsliv. Ökat inflytande över sin arbetstid är den mest angelägna arbetstidsreformen. Dessutom behöver människor mer ledighet och en mindre stressad tillvaro för att minska utbrändhet, arbetsskador och långtidssjukskrivningar som är en personlig tragedi samt kostar samhället enorma summor pengar. Att satsa på människors välbefinnande i arbetslivet ger vinster av både human och ekonomisk art. Förhoppningsvis kan socialdemokraterna få stöd för ännu mer förbättring inom arbetslivet efter nästa val. Det kostar givetvis pengar vilket bland annat fastighetsskatten finansierar.
Läs mer om