<I>Ledare:</I> Attacken mot USA
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Terroraktionen och katastrofen är obegriplig till sin omfattning. Omkring 50 000 människor arbetar i World Trade Center och i de båda byggnaderna rör sig dagligen runt 10 000 andra besökare. Människor på gatorna runt omkring skyskraporna, anställda i Pentagon, passagerarna på de kapade planen. Dödssiffran är oöverblickbar, men kan i värsta fall sluta på flera tiotusentals människor.
<b>Vedergällning </b>
Den säkerhetspolitiska och utrikespolitiska arenan kullkastades på bara några timmar. Den mest våldsamma och största terrorattacken någonsin går inte att jämföra med någonting annat.
Angreppet mot Pearl Harbor under andra världskriget har varit närmast till hands.
I sitt första tal efter attackerna sade president Bush: "Det är friheten själv som angrips. De som utfört detta kommer att gripas och straffas." Vedergällning är att vänta. Efter gårdagen kommer vi att få ett hårdare utrikespolitiskt klimat, hårdare tag mot antidemokratiska grupper och ett ökat stöd för skarpa ingripanden i internationella konflikter.
Attacken kommer givetvis att få stora konsekvenser för de nationella säkerhetsförberedelserna. Säkerheten i USA var fram tills igår otillräcklig. Den amerikanska befolkningen frågar sig hur detta kunde hända och kommer att kräva garantier att det inte ska kunna hända igen.
Frågan är bara hur man ska skydda sig mot en attack likt gårdagen. Större internationell samverkan och ökad bevakning för att möta hot från extremgrupper är en given effekt av gårdagen. Skydd mot biologiska stridsmedel eller missilangrepp har diskuterats i USA. Men ett kapat inrikesplan som kör rakt in i en av världens största kontorsbyggnader ter sig nästintill omöjligt att gardera sig emot.
<b>Extremistdåd</b>
Den stora frågan är förstås vilka som ligger bakom vansinnesdåden. Det spekuleras om ett mångnationellt nätverk med extremislamistiska aktionsgrupper. Den saudiske terroristen och mångmiljonären bin Ladin misstänks vara inblandad. Islamisten bin Ladin har på egen hand startat heligt krig mot USA och påstås för endast några veckor sedan uttalat hot om "mycket stora attacker mot amerikanska intressen". Men de afghanska talibanerna, som tagit bin Ladin under beskydd, kallade igår till presskonferens i Pakistan och fördömde attentaten. Många talibaner gladdes dock över attackerna mot ärkefienden USA. Jublet delades med exempelvis militanta palestinier på Västbanken. Den palestinska ledarens Yassir Arafats första kommentar var däremot att dåden är fruktansvärda och helt ofattbara, samt att hans och det palestinska folkets medkännande finns hos det amerikanska folket.
<b>Kallsinnighet</b>
Den vedergällning som president Bush utlovat kan bli svår om attentatsmännen visar sig vara några andra än de islamistiska extremister som först utpekats. Bomben i Oklahoma City för sex år sedan kallades för ett internationellt extremistdåd, men bomben var placerad av en amerikansk medborgare.
Oavsett vilka som ligger bakom gårdagens attack så behövs det tveklöst ekonomiska tillgångar, en stor organisation och minutiös planering för att lyckas. Med fruktansvärd effektivitet och kallsinnighet har USA sårats där det kändes mest.
Statsminister Göran Persson beskrev igår dåden som det största angreppet mot det öppna samhället någonsin och därför är et en fråga för hela den demokratiska världen.
Ingvar Carlsson sa också att gårdagen kommer att påverka hela världen och att hans känsla närmast gick att jämföra med mordet på Olof Palme. Terrorattack är ett för svagt ord och Ingvar Carlsson kallade det ett modernt krig.
Inga ord var igår för stora för att försöka beskriva det obeskrivliga. Ingen kommer någonsin att glömma vad som hände i USA den 11 september 2001.