<I>Ledare:</I> Arbetstiden en fråga för facket
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
<b>Få nappade</b>
I Östergötlands landsting fick SKTF:s medlemmar erbjudande om att korta arbetstiden med fyra timmar per vecka om de avstod från löneökningar tre år framåt. Bara 67 av 2 000 medlemmar nappade på erbjudandet. De valde alltså hellre högre lön än kortare arbetstid. Så kan det komma att bli för många yrkesgrupper och anställda runt om i landet. SKTF har ändå valt en framgångsrik väg genom att erbjuda sina medlemmar en valmöjlighet. De som önskar en successiv arbetstidsförkortning har möjlighet att avstå för löneökningar. Men det långsamma resultatet av försök med arbetstidsförkortning passar inte de som vill gå snabbare fram och önskar sex timmars arbetsdag för alla.
Vänsterpartisten Björn Grip, ordförande i Östergötlands landstings personalberedning, tycker att det hade varit bättre att gå lagstiftningsvägen. Men avtalsvägen är den rätta vägen för en arbetstidsförkortning då frågan i huvudsak bör vara en uppgift för arbetsmarknadens parter. Lagstiftning kan bli oflexibelt, samt beskär fackets betydelse. Det är facket som bäst för sina medlemmars talan och därmed bör facket förhandla gällande arbetstidsförändringar likväl som när det gäller löneutveckling.
Viktigt att minnas är också att alla människor inte vill korta sin arbetstid. Tvärtom finns det alltför många som vill höja sin arbetstid. Ofrivillig deltidsarbetslöshet är ett stort gissel. Även inom sektorer som vården där det råder arbetskraftsbrist, så tvingas i vissa fall människor arbeta endast deltid. Deltidsfällan är en riktig kvinnofälla. Mona Sahlin vill nu att heltid blir norm på arbetsmarknaden och det är inte en dag för tidigt.
<b>Arbetstidsbank</b>
Istället för en oflexibel generell arbetstidsförkortning så bör frågan om makten över arbetstiden bli det centrala. Oavsett om människor prioriterar högre lön, önskar kortare eller längre arbetsdagar, så förtjänar alla mer inflytande över sin arbetstid.
Det finns ett förslag om en arbetstidsbank där den anställde själv skulle kunna förfoga över viss tid. Genomförandet av detta förslag skulle vara första steget mot en utveckling där människor får mer att säga till om när de vill ta ut sin ledighet. Det kan innebära en kortare veckoarbetstid eller längre sammanhållen semesterledighet - det ska den anställde och inte endast arbetsgivaren få ha åsikter om.
Större makt över sin egen arbetstid är ett krav socialdemokratin och fackföreningsrörelsen bör driva hårt i valrörelsen. Att jobba sex timmar per dag och riskera att få en ännu lägre lön är inte vad alla prioriterar. Men att få välja själv när barnens kontaktdagar i skolan, besöket hos mamma på ålderdomshemmet eller tid för personlig återhämtning ska ske, kan alla hålla med om att den enskilde själv ska få bestämma över.