Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Ännu ett statsråd hade behövts

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2002-01-17 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Som ledarsidan spekulerade igår så fick Tomas Östros mycket riktigt ta över skolministerposten. Tyvärr så valde inte Göran Persson att låta någon ny kvinna att ta ansvaret för högskolepolitiken. Tomas Östros blir nu departementschef och ansvarigt statsråd för ett mycket stort politiskt område. Visst är det bra att ha helhetsperspektivet över utbildningspolitiken, från förskolan till universitetsstudier. Som småbarnsförälder med bakgrund inom universitetsvärlden torde också Östros vara den bäst lämpade för att driva detta helhetsperspektiv. Men arbetsbelastningen med två ministerstolar under ett valår blir i maffigaste laget. Östros kommer även att tvingas vara skolminister på heltid eftersom skolan blir en av valets och socialdemokratins största frågor. Visserligen är de stora propositionerna klara inom högskoleområdet, men landets alla högskolor är viktiga arenor i valrörelsen. Perssons goda val av ny skolminister är tråkigt nog en nedprioritering av högskolepolitiken.

<b>Ny kvinna</b>
Bättre av statsministern hade varit att utnämna ett nytt statsråd att ta ansvar för högskolefrågorna. Göran Persson lät visserligen en ny kvinna med meriter och förtroende inom universitetsvärlden ta plats i regeringen, men inte som ansvarig för högskolefrågor. Lena Sommestad är professor i ekonomisk historia och har sin bas i den akademiska världen.
Sommestad ska vikariera för miljöminister Kjell Larsson som beklagligtvis har drabbats av cancer och tvingas vara ledig för behandling. Oavsett när Larsson har möjlighet att komma tillbaka så försäkrade Göran Persson att tillsättningen av Lena Sommestad i regeringen är långsiktig. Så efter valet kommer antagligen ändå högskolefrågorna att ledas av en kvinna.

Vad Lena Sommestad kan göra som miljöminister är oklart. Miljön och visionen om det gröna folkhemmet är visserligen en framtidsfråga och Sommestad är chef för institutet för framtidsstudier. Hon är även styrelseledamot i miljöstiftelsen Mistra. Men utnämningen av Lena Sommestad är främst ett tillfälle att få med henne i regeringen, dra nytta av hennes kompetens och invänta nästa ommöblering då hon kan få en mer skräddarsydd ministerportfölj.
Såsom när Thomas Bodström blev justitieminister kan Persson möta kritik varför han rekryterar ett statsråd utan partiförankring. Men på det stora hela är regeringen mer betjänt av en välmeriterad men okänd socialdemokrat - än fler välförankrade men tveksamt lämpliga partikamrater från Malmö arbetarekommun.

<b>Skicklig politiker</b>
Att Tomas Östros, som är en progressiv socialdemokrat och en duktig politiker, blir skolminister är bra. De som såg Östros som föredragande då s-kongressen i november antog ett nytt partiprogram kan vittna om hans skicklighet och fingertoppskänsla. Socialdemokraternas skolminister kommer att bli en av de viktigaste ministrarna i valet och Östros är ett tryggt val som inte kommer att göra statsministern eller sina partikamrater besvikna.
Göran Persson vill också att Tomas Östros profilerar sig och syns mer i debatten. Den dag Persson avgår som partiordförande kommer tveklöst Tomas Östros vara ett av kandidatnamnen. En av de övriga kandidaterna som framtida partiordförande är Anna Lindh. Genom att göra Östros till skolminister ger Persson honom samma chanser som Lindh att med ett stort och ständigt högaktuellt ansvarsområde, profilera sig. Därigenom kan nu Persson ha utjämnat förutsättningarna att bli partiordförande mellan de båda kandidaterna.
Läs mer om