<i>Inpasset:</i> Tabasco i köttbullarna
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
<b>Stora förväntningar </b>
Nu är det år 2002. Tolv länder i Europa har gemensam valuta. Det ska bli intressant att följa utvecklingen för den ekonomiska monetära unionen då dess främsta uttryck genom euron gjort sitt intåg i såväl Milano som Bonn och Helsingfors. Statsministern förvirrade sig i ett resonemang om att en folkomröstning om EMU i år inte skulle uteslutas vilket oförtjänt gav Bo Lundgren mer mediautrymme än han haft sedan han valdes som moderatledare. Vi vet tyvärr alla att en folkomröstning om svenskt medlemskap i EMU inte är att vänta förrän tidigast och troligtvis nästa år.
<b>Årets höjdpunkt</b>
År 2002 bjuder också på en rad stora händelser. Alla sportfanatiker får ursäkt. Visst ser jag också fram emot att vinter-OS i Salt Lake City och fotbolls-VM i Japan/Sydkorea under sommaren ska förgylla en hel del tid framför TV:n. Men jag rankar ändå höstens val som årets höjdpunkt. Vissa suckar över vad som komma skall och talar om valkampanjer som väljarfjäsk och pajkastning. Men tvärtom behövs det mer kampanjer, informationsspridning och utåtriktad politisk verksamhet än som sker vart fjärde år. Det är i valrörelsen som åsikter bryts mot varandra. Politiker slutar huka på interna möten och kanslier. Folket får en chans att utvärdera och ställa sina företrädare till svars. Alla politiska manifest granskas och löften inför framtiden synas. Egentligen borde det vara valrörelse jämt.
Jag har stora förväntningar på långt fler händelser under 2002 än valet. Men valkampanjen fram till den 15 september kan kallas grädde på moset (eller saftsås till den hälsingländska ostkakan för att riktigt beskriva hur delikat det är). Man kan också kalla valet för en upphettning av en lam svensk partipolitisk debatt. Lite tabasco i köttbullarna helt enkelt.