<i>Debatt</i> Priserna är inte problem för euro-länderna
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det var kanske oartigt att påstå att Philip K Nelsons (PKN) förra inlägg var "förvirrat", men det är svårt att finna något annat omdöme om en insändare som blandar in belgiska pedofilrättegångar i den svenska Eurodebatten.
Vad gäller priserna i Euroländerna har jag aldrig förnekat att vissa priser steg vid Euroövergången. Vad jag har sagt och står fast vid är
- dels att alla prisstegringar vid den här tiden inte berodde på Euron,
- dels att själva Euroövergången medförde en liten engångshöjning av priserna p g a kostnader för dubbel prismärkning mm,
- dels att priserna totalt sett under det första året efter övergången INTE steg mer i Euroländerna som genomsnitt än i Sverige, snarare mindre.
Detta bekräftas av den senaste officiella rapporten från Eurostat (EUs SCB), som konstaterar
- att prisstegeringarna i Euroländerna 2002 (första året med Euron) var 2,3 procent, exakt samma som 2001, och att denna prisstegringstakt nu sjunker, för närvarande är den 1,9 procent på årsbasis mot 2,0 procent i Sverige
- att prisökningen i själva övergången (dec 2001-jan 2002) låg mellan 0,09-0,28 procent, en effekt som sen försvann
- att vissa särskilt synliga varor och tjänster (caféer, restauranger, frisörer mm) hade högre prisstegringar än genomsnittet
- att vissa matpriser steg, främst beroende på andra faktorer än Euron, dåligt väder, höjda energipriser och låga skördar som påverkade priserna på frukt och grönt mm.
Att priserna inte ses som ett stort problem visar också Eurobarometerns sista opinionsmätning, där stödet för euron i euroländerna ökar drygt ett år efter att sedlar och mynt infördes. Stödet har stigit till 75 procent och även i Danmark finns idag en majoritet för euron. Bara Sverige och Storbritannien ser annorlunda på euron. Den störsa ökningen i stödet för euron uppmättes i vårt grannland Finland, där det ökade med 9 procentenheter till 75.
Det borde säga oss något när de som redan har euron blir alltmer positiva!
Till sist, jag försöker vara saklig i mina argument och undvika det PKN kallar "dirty tricks". Dit hör väl snarare hans egen argumentation omkring EU-parlamentarikernas löner och ersättningar (vad de nu har med eurofolkomröstningen att göra).
För här kastar faktiskt PKN ur sig osanna beskyllningar när han ironiserar över att vi svenska socialdemokrater bekämpar de orimliga reseersättningssystemen, men, påstår han, ändå "delar bytet". För det gör vi INTE! Vi betalar tillbaka överskotten på dessa orimliga system (där vi nu faktiskt också har beslutat i parlamentet att de ska försvinna) till skattebetalarna. Och jag är INTE "lönemässigt Brysselbaserad", jag och alla svenska EU-parlamentariker har samma lön som svenska riksdagsmän och avlönas liksom dessa av den svenska Riksdagen.
Så jag hoppas att det inte uppfattas som oartigt när jag rekommenderar PKN att ta reda på fakta innan han skriver i fortsättningen.