Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<i>Debatt:</i> Knyt ihop stadstrafiken

Norrköping2002-10-03 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Etableringen av köpcentra utanför stan har medfört att många butiker i bostadsområden utanför centrum försvunnit. Flera stadsdelar har utarmats på fungerande service. Stor risk finns att denna utveckling fortsätter. För kommunen borde det vara angeläget att motverka serviceförsämringen och den tristess som öde stadsdelstorg skapar. Rimligtvis finns det några motmedel i kommunens hand förutom själva etableringskontrollen, som redan tycks ha släppts rätt lös.
Ett möjligt motmedel är stadstrafiken. Den bör förstås utvecklas ständigt efter behoven hellre än att ständigt köra i samma banor. En del uppdateringar av linjerma har skett på senare tid, men några ytterligare justeringar är ganska tydligt motiverade. Bland stadstrafiklinjerna är det mycket stor skillnad i nyttjandegrad. Detta speglar befolkningsunderlag och transportbehov för olika sträckor. Men det beror också på linjedragning och turtäthet. Linjedragningen bör ses över med tanke på det nuvarande underlaget men också med tanke på behov och möjlighet att linjerna ska komplettera och vid behov avlasta varandra.

<b>Resursslöseri</b>
Eftersom kommunen bestämt sig för att behålla spårvägen och de resurser som är långsiktigt investerade i denna är det en gåta att spårvägens kapacitet under så lång tid tillvaratas så illa som sker. Linje 3 är allmänt väl utnyttjad och bär en betydande del av resandet i stan. Det beror på att den betjänar yttre stadsdelar med många resande i båda riktningarna och går genom hela centrala köpcentrum. Linje 2 däremot har en låg eller mycket låg nyttjandegrad under en stor del av trafikdygnet. Det sammanhänger med att den inte byggts ut med stadsdearna söder om Klingsberg utan fortsätter att vända där stan slutade för 40 - 50 år sedan. Detta är ett otroligt resursslöseri.
Då och då förs sagolika debatter - bland kommunfullmäktige och andra -om framtida språvägslinjer till ställen långt utanför stans nuvarande bebyggelse. Att utbyggnaden till Navestad, som det länge funnits stort trafikantunderlag för, inte genomförts kan tyckas svårt att förstå. Kanske sammanhänger det med att den utbyggnad som borde skett tidigare - till Hageby - aldrig genomfördes. Möjligen har det hela sin grund i att de framlagda förslagen varit för storvulna och inte tagit fasta på den resurs som redan finns. Det verkar inte så ekonomiskt att tänka sig en ny spårvägslinje mellan Södertull och Hageby via Vasaparken och Ljurafältet samtidigt som linje 2 knallar och går med mycket liten beläggning 1-2 kvarter väster om Hagebygatan fram till Holmsta. Långsiktiga investeringar av typen spårväg bör inte lämnas åt sitt öde och bli museitrafik genom att bara gå till områden med minskat antal kollektivresande.

<b>Förläng till Hageby</b>
Den närmast liggande utbyggnaden av stadstrafiken - för att effektivisera linjenätet och för att knyta ihop stadsdelar och stadsdelscentra - bör vara en förlängning av linje 2 till Hageby centrum. Kan det röra sig om 1,5 eller 2 km? En sådan utbyggnad - med fyra decenniers försening - skulle ge förbättrad kommuniation mellan flera stadsdelar på Söder och Öster och göra Hageby och andra serviceställen lätt tillgängliga för fler. Av samma skäl borde linje 115 kunna trafikera Smedby med en annan sträckning så att ändhållplatsen förläggs i Hageby centrum. Det skulle på motsvarande sätt förbättra förbindelsen mellan de sydöstra stadsdelarna inklusive Ljura. Liknande linjejusteringar skulle kunna ge tydliga förbättringar på flera håll. En förlängning av linje 111 från Skarphagshemmet/Dalviksgatan till Klockartorpets centrum, kanske en knapp km, skulle medföra en viss avlastning av linje 3 och förbättrade förbindelser mellan stadsdelar och stadsdelscentra i sydväst. På norr skulle ett spår från Vidablick till Eneby kunna möjliggöra att vissa spårvägsturer gick runt och betjänade både Haga, Vidablick och Eneby. För en del trafikanter skulle följden bli att man bättre kunde använda sig av service i närbelägna stadsdelar.
Läs mer om