Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hur styr fördomar vårt politiska val?

Norrköping2007-07-28 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
USA har haft 43 presidenter, alla medelålders vita män. Men nu kan trenden brytas. Inför presidentvalet nästa år kan den demokratiske kandidaten bli antingen en kvinna (Hillary Clinton) eller en svart man (Barack Obama). Även på den republikanska sidan finns icke-typiska kandidater, bland annat en mormon (Mitt Romney) och en frånskild katolik (Rudy Giuliani).

I amerikansk politik spelar kandidaterna och deras historia stor roll.
Nyligen gjorde New York Times en undersökning om vad som spelar roll när amerikanska väljare går till valurnan. I undersökningen kan man läsa att 48 procent av väljarna ser positivt på att en kandidat har gjort militärtjänst. Samtidigt är 39 procent av väljarna mindre benägna att rösta på en kandidat som varit otrogen.

4 procent är mindre benägna att rösta på en svart kandidat, medan 7 procent menar att det istället är en fördel. 11 procent av amerikanerna röstar helst inte på en kvinna. USA:s 44:e president blir av allt att döma en person som tror på Gud: 63 procent vill inte rösta på en ateist.

Det skulle vara intressant att göra en liknande undersökning av svenska väljare. Gudstro och skilsmässor är inte så viktigt i vårt land, men skulle vi vara redo att välja en funktionshindrad person till statsminister? En muslim? En homosexuell man eller en katolik? Det är enkelt att peka finger åt inskränkta amerikaner, men fördomarna finns i svensk politik också.
Läs mer om