Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hoppet är tänt

Norrköping2002-05-07 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Igår tog Burma förhoppningsvis ett stort steg närmare införandet av demokrati. Efter 19 månader i husarrest släppte militärjuntan igår Aung San Suu Kyi, fredspristagare och ledare för demokratirörelsen i Burma. Efter frisläppandet sa hon vid en presskonferens att "Vi får hoppas att det snart kommer en morgon efter denna gryning".
Många vågar inte heller hoppas för mycket. Militärjuntan har sagt att Aung San Suu Kyi ska få fullständig rörelsefrihet och utrymme att verka politiskt. Men juntans ord är inte mycket värt förrän några förändringar sker i praktiken. Den har genom förtryck och våld styrt Burma sedan 1962.
1990 vann Aung San Suu Kyis parti NLD (Nationella demokratiförbundet) överlägset valet med 80 procent av rösterna. Juntan vägrade dock att lämna ifrån sig makten.
Det var 1988 som Aung San Suu Kyi, dotter till en annan nationalhjälte, trädde fram som demokratirörelsens samlande ledare. 1988 var också första gången av många som hon spärrades in. Sammantaget har hon tillbringat många år i husarrest.
Genom frisläppandet hände igår någonting avgörande för att FN:s sändebud ska kunna fortsätta med medlingssamtal om landets framtid och utveckling. Aung San Suu Kyi är precis som hennes far symbolen för frihet och fred i Burma. Nu är Aung San Suu Kyi fri från sin husarrest och kan fortsätta att arbeta för frihet för hela Burmas folk.
Läs mer om