Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Höj momsen även för avhämtningsmat

"Höj momsen på hämtmat så får vi lägre kostnader för hälsovård". Det föreslår insändarskribenten. Foto: Scanpix

"Höj momsen på hämtmat så får vi lägre kostnader för hälsovård". Det föreslår insändarskribenten. Foto: Scanpix

Foto: Ulf Palm/SCANPIX

Norrköping2011-09-26 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen har i budgeten lagt fram ett förslag om sänkt moms på restaurangtjänster, från 25 till 12 procent.

Efter sänkningen kommer momssatsen på mat som äts på restaurang, att vara samma som vid avhämtning.

Ett rimligt antagande är att en viss del av konsumenterna, som väljer att ta med mat från restaurangen, efter momssänkningen istället väljer att äta på restaurangen.

Detta innebär ingen omsättningsökning, utan endast en omfördelning.

Om effekten ska bli ökat antal anställda krävs att fler äter på restaurangen. Vid avhämtning behövs ingen serveringspersonal, utan endast en kock och någon som står i kassan.

Det är mer personalkrävande när gästen äter på restaurangen. När det talas om restaurangyrket som instegsjobb för ungdomar, är det inte kockyrket som avses.

De argument som anförs för en momssänkning skulle få större genomslagskraft om samtidigt momssatsen för avhämtning höjs till 25 procent från dagens 12 procent. En effekt av en sådan höjning är att det blir delvis dyrare att äta mat från snabbmatsrestauranger, där avhämtning är vanligt förekommande.

Det blir relativt sett billigare att äta på restaurangen, jämfört med att ta med maten, men leder också till minskad konsumtion av snabbmat.

Samhället skulle få en lägre kostnad för hälsovård, samtidigt som det sker en tydlig styrning av konsumtionen från avhämtning till att äta på restaurang, vilket förstärker de positiva effekter som anges i regeringens förslag.

En faktor som helt bortsetts från i debatten, är att när konsumenten väljer att äta på restaurang, framför att ta med matlåda hemifrån, används en större del av budgeten för restaurangbesök. Det innebär mindre pengar över till annat, vilket dämpar konsumtionen på andra områden.

Läs mer om