Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Högern tuggar fradga

Högern i Storbritannien är extremt inåtvänd, nationalistisk och konservativ, skriver Widar Andersson om Tories, som röstade fram David Cameron som ledare tidigare i höstas. Foto: Scanpix

Högern i Storbritannien är extremt inåtvänd, nationalistisk och konservativ, skriver Widar Andersson om Tories, som röstade fram David Cameron som ledare tidigare i höstas. Foto: Scanpix

Foto:

Norrköping2005-12-21 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Tony Blair mötte som väntat hårt motstånd när det brittiska parlamentet diskuterade EU:s nya budget som förhandlades fram i helgen. Högerpartiet Tory med sin nya ledare David Cameron domineras av snudd på fanatiskt EU-motstånd. I debatten i måndags fick Tony Blair kritik från högern för att han gått med på att minska rabatten på medlemsavgiften till EU. Eftergifter till Bryssel får de brittiska EU-motståndarna i högerpartiet att nästintill börja tugga fradga.
Högern i Storbritannien är extremt inåtvänd, nationalistisk och konservativ. Valet av den unge och politiskt oprövade Cameron drevs fram av en insikt om att partiet måste förnyas och moderniseras för att ha någon chans att vinna ett val i dagens moderna samhälle. Denna insikt har emellertid inte nått särskilt djupt in i Tories parlamentsgrupp. Frågan är om insikten ens nått särskilt långt in i David Cameron.
Enligt flera brittiska tidningars ledarsidor hade Cameron nämligen mycket svårt att matcha Blair i frågor om modernitet och förnyelse vid måndagens debatt i underhuset. Britternas premiärminister fick stort bifall när han i ett engagerat inlägg påminde högern om att vakna upp; "Det är år 2005, inte 1945".
Med Tony Blair vid rodret har britterna tagit några viktiga steg ut ur sin europeiska isolering. Storbritannien bör självklart ha en given plats som ledande och pådrivande medlem i EU.
Läs mer om