Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Helt rätt, Östros

Norrköping2004-03-19 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
900 kommunala grundskolor har under fyra år varit befriade från den statliga timplanen som i detalj bestämmer hur mycket tid varje elev skall ha i varje ämne. Utbildningsminister Thomas Östros presenterade nyligen en första utvärdering av vad timplanebefrielsen inneburit för elevernas resultat i skolan. Glädjande nog är det framförallt två av grundskolans "förlorargrupper" - pojkar och invandrarelever - som ser ut att ha dragit mest nytta av den ökade lokala friheten.

Ledare
Statens timplaner är en rest av det gamla samhällets normalelevstänkande och stora tilltro till att centralt placerade byråkrater och politiker var bäst skickade att styra över hur varje elev använde sin tid i skolan. Alla de elever som behövde mer eller mindre tid i olika ämnen föll därför utanför den centrala normen och riskerade att bli betraktade som problem på skolorna.
Det stora intresset för Friskolor har till stor del varit en reaktion på den förlegade centralstyrningen av de kommunalt ägda skolorna. Friskolorna har allt sedan starten varit fria att anpassa undervisningen till varje elev istället för tvärtom och det är nu mycket positivt att även de kommunala skolorna har denna frihet.

Fel indelning
Men de gamla strukturerna ute på skolorna är inte alltid så förändringsbenägna. Många delar t ex fortfarande in eleverna i undervisningsgrupper utifrån vilket år eleverna är födda istället för att låta elevernas förkunskaper styra sammansättningen i klasser och grupper. På många skolor är det dessutom fortfarande så att elevernas behov och önskningar är underordnade personalens arbetstider och traditioner. Skolans kärnverksamhet är lärarens möte med eleven och upplägget av skoldagen bör därför styras av ambitionen att ge eleverna mesta möjliga lärartid. Tyvärr kan man ibland få uppfattningen att det är den motsatta ambitionen som gäller på en del skolor. Trots att vi har världens mest vuxentäta skolor så återstår därför mycket arbete för att se till att denna goda vuxentäthet växlas ut i mer elevnära arbetsmetoder.

Frihet och ansvar
Thomas Östros är tydlig i sin avsikt att driva på fortsätta förändringar genom att öka både friheten och ansvaret för de lokala skolorna.
Frihet och ansvar är oskiljaktiga sidor av samma mynt och Östros gör därför helt rätt när han annonserar en utvecklad statlig kontroll av skolornas resultat. Barn, föräldrar och ungdomar skall kunna lita på att oavsett vilken skola de väljer till så skall skolan hålla en hög och utvärderad kvalité.
Läs mer om