Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hagaelever vill stärka demokratin

Foto:

Norrköping2001-04-04 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Elever på Hagagymnasiet är oroliga över ungdomars bristande engagemang och kunskap om politik och demokrati. Eleverna är så oroliga samt angelägna att förändra situationen att de skrivit ett brev till Norrköpings demokratiutskott.
Gymnasieungdomarna på Haga vill stärka skolans demokratiarbete. De vill föra in mer kunskap om politik och demokrati i undervisningen och föreslår två konkreta förslag. Det ena är att införa ett nytt ämne, en lokal kurs inom ramen för det individuella valet. Tema för kursen skulle vara demokrati, vad demokrati är, hur demokrati växt fram och utövas på olika sätt världen över. Det andra förslaget är att inrätta två temadagar som innehåller grupparbeten kring olika demokratiaspekter som sedan eleverna redovisar för varandra. Dessutom att eleverna på Haga ska få träffa politiker och beslutsfattare under ett par dagar. Dessa dagar kan liknas vid praktik då eleverna är med och får en inblick i kommunens praktiska demokratiarbete. Eleverna föreslår att nämnder, utskott och liknande ska ta emot ungdomarna.

<b>Välbehövliga förslag</b>
Temadagar, mer undervisning och grupparbeten kring demokrati är alldeles utmärkta förslag. Kunskap och insikt i hur politiken fungerar och demokratiska rättigheter tillvaratas är en grundläggande uppgift inte minst för gymnasieskolan.
Att träffa politiker, besöka fullmäktigesammanträden och läsa kommunala handlingar borde ingå i samhällskunskapsundervisningen. Förslaget att möta politiker under praktikdagar är något mer komplicerat och visar hur välbehövligt det är med mer kunskap i skolan.
Större delen av politikerna som eleverna vill träffa är fritidspolitiker med ordinära yrkesroller och heltidsarbeten. Dagtid befolkas kommunhusen av ett litet antal heltidspolitiker (som borde ha mer tid att vara utåtriktade eller ha dörren öppen för invånarna) i övrigt huserar tjänstemän i korridorerna. Politikers engagemang sker främst på kvällssammanträden vilket tyvärr större delen inte är öppna för allmänheten. Denna kunskap om politikers villkor och demokratins vardag borde eleverna få möjlighet att tillgodogöra sig.

<b>Temadagar för alla</b>
Demokratiutskottet har reagerat mycket positivt på Hagaelevernas förslag. Redan under läsåret som börjar i höst vill demokratiutskottet att temadagar ska införas. Tyvärr föreslås de främst rikta sig till samhällslärare och elevråd. De som engagerar sig i elevråd har ofta mer kunskap och naturligt ett stort intresse för demokrati. Temadag för samtliga gymnasielever i Norrköping är viktigt för att skolans demokratisatsning inte ska förstärka skillnaderna mellan de som har kunskap och verktyg att påverka och de som inte deltar fullt ut i det demokratiska samhället. Hagaungdomarnas förslag om att alla ska få delta är både bättre och mer demokratiskt...

<b>Många medlemmar ger mer demokrati</b>
Att ungdomar är intresserade att under sitt liv på olika sätt engagera sig politiskt avgör demokratins fortlevnad. Utan människor villiga att bli förtroendevalda finns det ingen möjlighet till representativ demokrati. Demokrati handlar om så mycket mer än att rösta vart fjärde år. Att rösta i allmänna val ses som den yttersta formen av demokrati, men att påverka vad partiets politik ska vara och vilka kandidater som ska företräda partiet på listorna är att utöva ytterligare demokratimakt. Folkstyrets legitimitet ökar när antalet politiskt engagerade är stort. Många medlemmar i politiska föreningar gör politiska beslut och valet av kandidater till fullmäktige, nämnder och styrelser är förankrat bland fler personer. Det är också viktigt att partierna speglar den allmänhet de ska företräda.
Dagens unga generation avgör om demokratin ska utvecklas eller avvecklas i framtiden och skolans roll för att påverka detta är stor.

Visst är det politiska engagemanget bland ungdomar alldeles för lågt. Men eleverna på Hagagymnasiet visar att det finns en vilja hos ungdomarna själva att förändra detta. Genom att lyssna på deras klokskap och förslag kan demokratin i Norrköping stärkas.
Läs mer om