Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Guteland kan ta SSU ut ur öknen

En ros är utsprungen. Jytte Guteland tar över den viktiga posten som SSU-ordförande.Foto: Leif R Jansson/Scanpix

En ros är utsprungen. Jytte Guteland tar över den viktiga posten som SSU-ordförande.Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Foto:

Norrköping2007-08-09 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU har varit viktigt för socialdemokratin. Kanske kan det bli det igen.
Förbundets nyvalda ordförande Jytte Guteland har hur som helst större chans än någon annan att påverka SSU:s utveckling under de kommande två åren.

Ledare
Hon och hennes kollegor måste för det första bestämma sig för vad för slags ungdomsförbund som socialdemokratin är i behov av just nu.

För det andra måste de göra vad de kan för att sätta just ett sådant ungdomsförbund på fötter.

Under sin 90-åriga historia har ungdomsförbundet varit viktigt på flera olika sätt. Uppgiften som plant- och träningsskola för kommande politiker är av närmast "evig" karaktär. Andra uppgifter har förändrats och påverkats av tidens gång.

1917, i efterdyningen av de utbrytningar ur socialdemokratin som framkallades av Sovjetunionens tillkomst, behövde (s) en organisation som resolut propagerade för socialdemokratins idéer ute bland ungdomen.
När tiderna radikaliserades på 1960 - talet blev socialdemokratins patriarkala "uppifrån - och - ner" struktur snabbt omodern. Ungdomsgenerationerna ville påverka och göra skillnad. Som regeringsparti sedan 1932 utgjorde (s), tillsammans med Wallenbergarna, den yttersta sinnebilden för ärvd maktkoncentration. Ungdomarna ville protestera mot makteliten; inte lyda order i cirkulär från den socialdemokratiska partistyrelsen.

Bilden av SSU stöptes om för att passa de nya tiderna. Ungdomsförbundet skulle nu vara en blåslampa på den förstelnade, vuxna socialdemokratin.
SSU-ordföranden som Ingvar Carlsson, Bosse Ringholm och Lars Engqvist drev hårda kampanjer för sådant som till exempel föryngring, förstatligande och förnyelse. Janne Nygren drev kampanjer mot Jas-flygplanen. Anna Lindh kampanjade mot partiets enögda tillväxttänkande.

Karl-Petter Thorwaldssons tid som ordförande för SSU innebar ännu en förändring av ungdomsförbundets uppgift. De nya ungdomsgenerationerna ville inte bara protestera mot makten. De ville göra saker och ting själva och efter eget huvud. Thorwaldsson drev kampanjer mot socialdemokratins sammanväxt med offentlig förvaltning och kampanjer för valfrihet och egenmakt. Och hans efterträdare Niklas Nordström propagerade för entreprenörskap och småföretagande.

SSU:s tre senaste ledare, Mikael Damberg, Ardalan Shekarabi och Anna Sjödin, har alla i varierande grad vingklippts av de hårda falangstriderna i ungdomsförbundet. Shekarabi och Sjödin ställde dessutom till det för sig själva på ett sätt som gjorde det omöjligt för dem att fullfölja sina uppdrag.

Och nu har stafettpinnen gått över till Jytte Guteland; en 28-åring från storStockholm med lång och praktisk erfarenhet av såväl jordnära ungdomsarbete som politiskt medarbetarskap med Pär Nuder på regeringskansliet.

Guteland har flera goda idéer om vad dagens SSU skall ägna sig åt.

En av de mer spännande och tidsriktiga uppgifterna är något som SSU: arna kallar att "uppdatera svenskheten". Den vuxna socialdemokratin är i stort behov av att anpassa sin politik och attityd till hur dagens Sverige faktiskt ser ut.

Enkelt uttryckt är Gutelands budskap att "alla som bor i Sverige är svenskar". Man kanske kommer någon annan stans ifrån och/eller man kanske är på väg någon annanstans senare i livet. Men medan man bor i Sverige är man svensk. Jag tolkar Guteland som att hon säger: Bort med särbehandlingar och diskriminering och bort med definitioner som "tredje generationens invandrare".

Det är en bra start.

Efter några års ökenvandring kan SSU vara på väg att hitta - om än inte en oas - så i vart fall en angelägen, politisk uppgift.
Läs mer om