Granskning för patientens skull
Det är viktigt att socialstyrelsens granskning görs utifrån ett patientperspektiv, skriver Folkbladets ledarskribent Widar Andersson. Foto: Janne Forsby/arkiv
Foto:
Ledare
Socialstyrelsens åtgärd är värd uppmärksamhet och uppskattning. Sjukvårdens produktionsmetoder bör ägnas betydligt mer seriöst och professionellt intresse än vad som sker idag. Produktionen skall framförallt granskas ur patientens intresse av snabbast möjliga väg till bot eller lindring.
Sjukvården vimlar av perspektiv och intressen. För några år sedan hade jag tillfälle att i boken "Skrik, suckar och sidointriger" (Ekerlids förlag) samtala med många utav den offentliga och privata vårdens intresseägare. Ett av mina mer markanta intryck från arbetet med boken var den starka oviljan mot jämförelser med produktion av andra varor och tjänster, som jag mötte inom vården. Man ville gärna beskriva vården som väldigt speciell; framförallt eftersom vården arbetar med sjuka och i många fall skröpliga människor.
Varje bransch är självklart speciell och arbetar utifrån sina egna förutsättningar och villkor. Sjukvården är speciell på samma sätt som till exempel pappersindustrin och bilfabrikerna har sina särskilda förhållanden. Men det finns mer än vad många kanske tror, som förenar dessa på ytan helt annorlunda verksamheter med varandra.
Jag är övertygad om att ett av sjukvårdens grundläggande systemfel är den mångfald av snåriga och motsägelsefulla intressen som tillåts styra. Varje enskilt ingrepp och varje enskild åtgärd som vårdens medarbetare utför må vara näst intill perfekta - eller i vart fall mycket sällan direkt vållande till patienters för tidiga död och onödiga lidande. Systemfelen gör sig istället till känna i ett ineffektivt förhållningssätt till flödet av patienter.
I tidningen Dagens Medicin (14 februari) gör läkaren Åsa Vilbäck en djärv jämförelse mellan sjukvården och McDonalds. Hennes poäng med jämförelsen är att hamburgerkedjan, likt andra framgångsrika och kundorienterade tjänsteföretag, har full koncentration på snabb tillfredsställelse av kundens behov. Vilbäck lär få på skallen för hennes jämförelse mellan avancerad vårdproduktion och simpel försäljning av s k skräpmat. Jag tänker dock inte falla in i klagokören. Vilbäck är ute i ett viktigt ärende. Ett av vårdens mest avgörande, administrativa systemfel är nämligen det regelmässiga upprättandet av patientköer.
Jag hävdar inte att vården skall sträva efter att matcha McDonalds ambition att ingen kund skall behöva vänta mer än tre minuter. Men med en annan organisation av vården - ett annat och mer patientfokuserat förhållningssätt till flödet av patienter - skulle betydligt fler än idag kunna få snabb och direkt hjälp av vårdens professionella och skickliga medarbetare.
Socialstyrelsen skall sålunda applåderas för sitt beslut att utreda sjukvårdens systemfel. Se nu bara till att utredningen görs utifrån ett utpräglat patientperspektiv.