Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gör Sverige till en cykelnation

Låt cyklarna ta över tycker insändarskribenten. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Låt cyklarna ta över tycker insändarskribenten. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Norrköping2011-08-03 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att få fler att välja cykeln som transportmedel är bra för miljön och för folkhälsan. Det är även bra för samhällsekonomin då trängsel på vägar och i kollektivtrafik minskar, liksom på längre sikt sjukvårdskostnaderna.

Dessutom är cykling en av de hetaste trenderna enligt en rad trendspanare. Trots detta saknar tio av tolv undersökta kommuner i Östergötlands län en strategi för att få fler att cykla. Det är dags för kommunpolitiker i Östergötlands län att ta ansvar för miljö- och hälsosmarta transporter och prioritera cykeln i trafiken.

Sverige har goda chanser att bli en cykelnation. Undersökningar visar att nästan var femte person i Sverige cyklar till jobbet eller skolan under sommarhalvåret. Och på riksplanet säger sig många politiker numera vilja arbeta för ökat cyklande. Men de nationella ambitionerna försvåras av att cykelfrågorna inte är lika prioriterade ute i landets kommuner.

En färsk undersökning som Cykelfrämjandet och Svensk Cykling genomfört, visar att nästan 70 procent av Sveriges kommuner saknar strategi för att öka andelen cykelresor. Och bara tio procent gör en årlig utvärdering av effekten av sin cykelpolitik. Cykelpolitiken skiljer sig inte från andra politiska områden; utan tydliga strategier och utvärderingar av insatser är det svårt att göra politiska framsteg.

Cykeln är ofta lågprioriterad i trafikhierarkin. Många gånger är det kommunerna som har en möjlighet att bryta detta och öka cykelns roll i transporterna. Det kan handla om större insatser som att bygga fler cykelvägar, bättre korsningar eller undergångar som gör att cyklister inte måste passera trafikerade bilvägar.

Men det kan också handla om så basala saker som att göra säkra cykelparkeringar i anslutning till busshållplatser och stationer, eller skylta lämpliga vägar för cyklister och ploga cykelbanor tidiga vintermorgnar. Kommunerna kan också med hjälp av information inspirera fler att använda cykel till, från och i arbetet. Eftersom de ofta själva är en stor arbetsgivare, kan de föregå med gott exempel och uppmuntra den egna personalen att cykla till jobbet. Dessutom skulle säkert fler använda cykeln om deras arbetsgivare erbjöd tjänstecyklar som de kan använda i arbetet.

För att få fler att cykla måste vi investera mer i cykling. Ibland handlar det om pengar, men ibland handlar det mer om vilja och politiska ambitioner. Cykelfrämjandet vill hjälpa kommunerna. Det gör vi bland annat genom Cykelfrämjandets Kommunvelometer 2012, där vi erbjuder en offentlig granskning av deras cykelarbete och råd om förbättringar.

Vi uppmanar alla kommuner i Östergötlands län att låta sig granskas och utifrån en sådan granskning upprätta en strategi för ökad cykling. Att få fler att cykla är bra för kommunernas ekonomi, för vår folkhälsa och för vår miljö.

Läs mer om