Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fortsätt fajten

Stockholm i mars 2003. Kommunal med ordföranden Ylva Thörn i spetsen anordnade en manifestation bl a för bra och rättvisa löner. Foto Claudio Bresciani /Scanpix

Stockholm i mars 2003. Kommunal med ordföranden Ylva Thörn i spetsen anordnade en manifestation bl a för bra och rättvisa löner. Foto Claudio Bresciani /Scanpix

Foto:

Norrköping2007-01-13 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Kommunals ordförande Ylva Thörn presenterade sitt förbunds lönekrav igår. Kommunal tar strid för sina lågavlönade kvinnor. Det är bra.

Ledare
Ylva Thörn förde fram lönekraven i en artikel på DN debatt. Debattredaktören Mats Bergstrand passade stilfullt och skickligt på att samtidigt publicera en artikel där det hävdades att desto fler kvinnor i styrelsen för börsbolagen, desto större vinster för bolagen.
Vara hur det vara vill med just den saken. Att det behövs mer kvinnor i näringslivets bastuklubbsliknande bolagsstyrelser är självklart. Lika solklart rätt är det naturligtvis av Kommunal att strida för högre löner för lågavlönade välfärdsarbetare inom vården och omsorgen.
I sin artikel satte Ylva Thörn in förbundets lönekrav i ett politiskt sammanhang. De förändringar som riksdagen beslutat om när det gäller a-kassan påverkar Kommunals avtalsrörelse. Dels kräver Kommunal att den lägsta deltiden räknas upp från dagens 17 timmar i veckan till 20 timmar i veckan. Kravet är en effekt av att inträdesvillkoren stramats upp i den nya a-kassan. 17 timmar i veckan räcker inte för att kvalificera sig till arbetslöshetsförsäkringen. Detta är en positiv effekt av a-kasseförändringarna. Antalet arbetade timmar går upp och deltidsarbetande kvinnor får mer pengar i fickan.

Kommunal vill också få upp lägsta lönerna. I dagens avtal är den lägsta möjliga lönen för en heltid 13 800 kronor i månaden. Av flera skäl bör den lönen höjas. Dels, som Ylva Thörn skriver, kan det inte vara lätt att hanka sig fram på en sådan lön. Dels - för att återigen knyta an till förändringarna i a-kassan - är det viktigt att de lägsta lönerna i förbundens avtal har en viss höjd. Kraven på arbetslösa att ta "vilket jobb som helst" - vilket i och för sig är ett sunt krav - får inte leda till en lönepress nedåt. Kan Kommunal och andra förbund se till att höja de lägsta lönerna så minskar risken för att ett system med fattiglöner breder ut sig i Sverige. En sådan utveckling har verkligen ingen någonting att vinna på. Därför är det bra att Kommunal visar en tydlig ambition att få upp avtalets lägsta lön.
Läs mer om