Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Först och främst är jag Norrköpingsbo

Folkbladets ledarsida har startat en intressant diskussion om vem eller vilka som företräder Norrköpings kommun. Tidningen menar att även oppositionen har ett ansvar. Jörgen Rundgren (M) höll med (se debattartikel i lördags), men kritiserade samtidigt mig och andra för att ha missat viktiga möten med bland annat näringslivets företrädare.

Foto: Svensson Robert

Norrköping2010-08-17 07:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rundgren har rätt. Jag borde ha varit med vid Fiskebys invigning, men fick förhinder av privata skäl. Det beklagar jag. Självfallet är det viktigt visa att vi uppskattar företag som tror på Norrköping och investerar i vår kommun.

Samtidigt tycker jag Rundgren missar det verkligt väsentliga. Jag är framför allt självkritisk därför att vi i Norrköping måste göra mer för att höras och synas och på så sätt påverka andra, inte minst staten. Vi har visserligen, om än i begränsad omfattning, lyckats påverka arbetsmarknadspolitiken i syfte att underlätta studier för arbetslösa. För vår kommun är det en ödesfråga. Även när det gäller ensamkommande flyktingbarn har vi fått fler kommuner at ta et större ansvar.

Det finns andra områden där det tyvärr inte hänt något alls eller där utvecklingen gått i fel riktning. Hotet mot Vrinnevisjukhuset är inte borta. Den ojämna fördelningen av hjärtsjukvården är ett övertydligt exempel, som visar att vi måste göra mer för att åstadkomma en rättvis och jämlik vård i länet. Ostlänken är oerhört viktig för vår kommun, men det är alldeles uppenbart att våra argument inte ens nått fram till den gamle norrköpingsbon Anders Borg (M).

Inom kulturpolitiken känner jag samma självkritik. Vi har inte gjort tillräckligt för att försvara Symfoniorkesterns roll som en internationellt högkvalificerad orkester med hela länet som bas.

Om jag får förtroendet att leda Norrköpings kommun ser jag detta som en av mina absolut viktigaste utmaningar; jag vill bidra till att Norrköping hörs och syns i olika sammanhang och at vi är en röst som räknas. Det betyder att jag är beredd att ta en fight med statliga och andra makthavare när så krävs. Jag har själv varit central politiker och vet - tyvärr på sätt och vis - att det inte alltid är de tystaste och snällaste lokala företrädarna som belönas först och mest.

I dag är nästan alla statliga makthavare borgerliga. Många bär samma partimärke som Jörgen Rundgren (M). Självfallet hoppas jag på en förändring efter valet. Det betyder förstås att det blir lättare för mig och andra rödgröna att påverka. Men, och det är et mycket viktigt men, jag lovar att försvara Norrköpings intressen lika envist oavsett vem som styr i landstinget, staten eller någon annanstans.

Jag kandiderar som socialdemokrat, men som vald företrädare för Norrköping är jag mer än något annat Norrköpingsbo.

Läs mer om