Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förnyare mot traditionalister

Norrköping2011-07-15 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inom politiken har det alltid funnits en uppdelning mellan förnyare och traditionalister. Förnyarna söker som regel pragmatiska lösningar på dagens problem medan traditionalisterna ofta ser historien som ett viktigt svar också för framtiden. Inför valet 2006 blev detta särskilt tydligt när moderaterna valde att utmana socialdemokraterna utifrån justförnyelse. För moderaternas utveckling var det katastrofvalet 2002 som banade väg för interna förutsättningar att genomföra verklig förändring. Mona Sahlin hade chansen att göra samma sak med sitt parti inför valet 2010 men valde att inte våga utmana. En högst relevant fråga är därför huruvida Juholt kommer att göra det?

Min bild är att han nog skulle våga men problemet är att han inte vill. Juholt drömmer om en tid då Sverige var annorlunda, 1970-tal för att vara mer exakt. Detta kan dock inte tas som intäkt för alliansen att stå still. Tvärt om så ska det utnyttjas för att tydliggöra skiljelinjer där Juholts världsbild utmanas.

r För det första globaliseringen. Sverige har historiskt vunnit på att vi varit öppna och handelsinriktade. Att vi har anpassat oss för att vara konkurrenskraftiga i jämförelse med andra jämförbara länder. Konkurrensen tilltar just nu från länder såsom Kina, Indien och Brasilien. För att vara ärlig så innebär det stora möjligheter men också utmaningar. Men medan Juholt vill driva Sverige mot att begränsa rörlighet över gränser, läs ändra Lex Laval, så borde alliansen istället tala om större fokus på kunskap, forskning och behovet av en rörlig arbetsmarknad.

r För det andra jobben. Tjänstesektorn växer och kommer att stå för den betydande delen av antalet nya jobb. Sverige behöver fortsätta ge tjänsteföretagen förutsättningar att växa och bli lönsamma. Genom att införa RUT, ROT och sänka restaurangmomsen skapar det ett skatteklimat som inte undantar Sverige från tjänstejobb. Att socialdemokrater menar att försäljare har "skitjobb" eller att det är onödigt med billigare toast Skagen visar att det finns en värdekonflikt i synen på jobb som alliansen borde berätta mer om.

r För det tredje välfärden. Den svenska välfärden är något att vara stolt över. Vår äldreomsorg, sjukvård och skola blir allt mer individanpassad och utvecklad. Olika personer har olika behov vilket ökar efterfrågan på valfrihet. För alliansen handlar det dock om att även släppa fram kreativiteten och valfriheten hos offentliga utförare. Det duger inte att slå vakt om privata alternativ utan fokus bör framgent istället läggas på kvaliteten i verksamheterna. På detta område är det tydligt att en tidigare pragmatisk inställning från socialdemokratin är på väg att bytas ut mot ett vänster-nej till privata alternativ. Det skapar en möjlighet för alliansen att på allvar göra den inbrytning i välfärdsfrågorna som ännu inte kommit.

Sammantaget finns det mycket som talar för att förnyare möter traditionalister även i valet 2014. Det är bra för Nya moderaterna och alliansen.

Läs mer om