Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förberedd på Monafärd

Mona Sahlin har många utmaningar framför sig. Hur ska exempelvis samarbetet med vänsterpartiet och miljöpartiet se ut? Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

Mona Sahlin har många utmaningar framför sig. Hur ska exempelvis samarbetet med vänsterpartiet och miljöpartiet se ut? Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

Foto:

Norrköping2007-01-26 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Hon sade det själv, "det var tur att det blev Göran Persson då 1996, jag var för hypad på den tiden". Jag tror hon har helt rätt i det. Även om jag själv var positiv till Mona Sahlin redan förra gången det begav sig så kan man inte förneka att hon nu är en mycket erfarnare och mognare kvinna med större distans till både sig själv och partiet. Det är skönt att hon säger det själv.

Ledare

Jag träffade Mona Sahlin vid den socialdemokratiska riksdagsgruppens vårupptakt i går i riksdagshuset. Hon förbereder sig nu för sin "Monagata" ut i det socialdemokratiska landet. Hon skall träffa partimedlemmar i samtal och diskussioner om framtiden, förväntningarna och ledarskapet. På tisdag kommer hon till Norrköping.

"Bara förra veckan fick jag 2100 mejl till min egen e-postadress" säger hon. Till detta ska läggas alla vanliga brev och alla dem som hört av sig till partiet. Alla som hör av sig är förstås inte positiva "det vore hemskt om det vore så" säger Mona Sahlin.
Men en medhjälpare till henne berättar att av de 2100 mejlen så var bara 28 stycken negativa.
Kongressen 17-18 mars kommer framförallt att bli en kröningsfest för Mona Sahlin. Första kvinnliga ordföranden i det socialdemokratiska partiet kommer att tilldra sig en mycket stor uppmärksamhet. Att det dessutom är Mona som är kvinnan i fråga minskar inte intresset.

Vad kan man då tänka sig inför framtiden?
Huvuddelen av politiken ligger fast ungefär som alltid. Men förändringar i omvärlden och i det ledande persongalleriet kommer gradvis att påverka inriktning, tilltal och detaljer i sakfrågorna.
"Säljer moderaterna i Stockholm hundratusen hyreslägenheter så är de sålda och borta från allmännyttan. Det går inte att göra ogjort. Säljer de iväg flera av de statliga verken och akutsjukhusen så är det ju också gjort" förklarar Mona Sahlin hur hon ser på saken.
Samma sak är det naturligtvis med de skattesänkningar på arbetsinkomster som den borgerliga regeringen genomför. Även de borgerliga förändringarna i a-kassan och i arbetsmarknadspolitiken kommer att påverka socialdemokraternas politik framöver.

LO har t ex långt framskridna planer på en tilläggsförsäkring som mot en hyfsat låg premie - mellan sju till fyrtio kronor i månaden - skall garantera fackliga medlemmar en a-kassa på 80 procent. En sådan utveckling skulle jag personligen se som ganska attraktiv. Ansvaret för välfärden blir ännu mer tydligt delat mellan den enskilde, staten och intresseorganisationer som fackföreningarna.

Den stora frågan för den nya socialdemokratin under Mona Sahlin blir förstås hur ett trovärdigt regeringsalternativ skall se ut inför nästa val. Hur skall samarbetet med vänstern och miljöpartiet se ut? Är det över huvudtaget möjligt med ett sådant samarbete?
Frågorna är många och utmaningarna är ännu fler.
Mona Sahlin verkar påtagligt nöjd och lugn över att få vara högsta hönset i den krets som till slut fattar de avgörande besluten om hur dagens socialdemokrati skall utvecklas.
Läs mer om