Fler flyktingbarn till Östergötland
Ett unikt samarbete för mottagandet av fler ensamma flyktingbarn, förbereds i Östergötland. Norrköpings Flyktingsamråd och Östsam är drivande i processen. Viljan att hjälpa till är stor även i enskilda kommuner.
Fyra kommuner i Östergötland har redan svarat att de är beredda att ta emot ensamma flyktingbarn. Om resten följer efter går länet i bräschen för att ge barnen en värdigare tillvaro. Foto: Lars Pehrsson/Scanpix
Foto:
Finspång blev därmed den fjärde kommunen i Östergötland som svarat positivt på Migrationsverkets vädjan om att ge barnen en chans att komma bort från de anstaltsliknande förläggningarna där de väntar. Sedan tidigare har Norrköping, Linköping och Ödeshög fattat beslut om att ta emot flyktingbarn.
Övriga östgötakommuner tvekar eller nekar.
De nekande och tvekande kommunerna uppger vad jag förstår olika skäl för sin njugga inställning till flyktingbarnen.
En sak är emellertid klar; det kan inte vara ekonomiska skäl som stoppar kommunerna från positiva beslut. Statsbidraget är mycket väl tilltaget. Tillkommer extra kostnader, som inte täcks av statsbidraget, har Migrationsverket dessutom signalerat en generös inställning.
Många små kommuner i Östergötland uttrycker oro för att de inte har tillräcklig kompetens för att ge flyktingbarnen ett bra mottagande. Utöver behovet av god och trygg omvårdnad, bär många av barnen med sig upplevelser och skador av ett sådant slag att de behöver professionell hjälp och handledning för att tillfriskna. I små kommuner kan det ibland vara ont om t ex psykologer, psykiatrer och speciallärare. Likaså kan utbudet av individuellt anpassade skolmöjligheter och utbildade familjehem/boendestödjare vara tämligen klent.
Genom ett initiativ från Flyktingsamrådet i Norrköping öppnas nu möjligheter för ett unikt, regionalt ansvarstagande för flyktingbarnen. Vid ett möte med Flyktingsamrådet i Norrköping för ett par veckor sedan var samtliga politiker överens om att föreslå de övriga kommunerna i Östergötland en ny form av gemensamt ansvar för barnen. De stora städerna Norrköping och Linköping, som hittills lovat att ta emot 11 ensamma flyktingbarn, är beredda att bistå de små kommunerna på de områden där de upplever att de saknar kompetens.
Underhandskontakter har tagits såväl med Länsstyrelsen i Östergötland som med Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson. Enligt dessa myndigheter finns det inga lagliga hinder för att Östergötlands kommuner solidariskt tar på sig ett ansvar som annars rent formellt vilar på varje enskild kommun.
Kommunsamarbetet har nyligen diskuterats i regionförbundet Östsams presidium. Politikerna ställde sig mycket positiva.
På fredag blir hela styrelsen i Östsam - där alla kommuner ingår - informerade om planerna. Så snart som möjligt därefter kommer Östsam att bjuda in till överläggningar med ordföranden i varje kommunstyrelse i Östergötland.
Om Östergötland tillsammans åtar sig att ta emot ett antal flyktingbarn som motsvarar minst ett barn i var och en av nio kommunerna som ännu tvekar och nekar, så har länets kommuner tagit sin del av det nationella ansvaret för flyktingbarnen.
Genom att solidariskt hjälpa varandra med expertinsatser, skolor och andra stödinsatser öppnas möjligheter för varje kommun att dra sitt strå till stacken.
Ännu väntar flera hundra barn i statens förläggningar. Östergötlands politiker går nu i bräschen för att ge barnen en värdigare tillvaro. Landets övriga kommuner bör ta intryck.