Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler drogade förare

Lagstiftningen när det gäller drograttfylla har hamnat på efterkälken, menar insändarskribenten som tycker att det borde bli en ändring. Foto: Scanpix

Lagstiftningen när det gäller drograttfylla har hamnat på efterkälken, menar insändarskribenten som tycker att det borde bli en ändring. Foto: Scanpix

Foto: Kallestad, Gorm

Norrköping2011-10-04 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under 2010 anmäldes 17 100 rattfylleribrott på grund av alkoholpåverkan och 12 600 på grund av narkotikapåverkan. Det är en minskning med fyra procent för alkoholpåverkade och en ökning med fyra procent för drogpåverkade jämfört med 2009.

Antalet anmälda rattfylleribrott ökade med 20 procent mellan 2001 och 2010, medan antalet anmälda drograttfylleri ökade med 232 procent. Antalet anmälda narkotikabrott (eget bruk) ökade under samma period med 279 procent.

Polisen genomförde 2 600 000 utandningsprov under 2010 för att kontrollera alkoholpåverkan bland bilförare. En polis får ta alkoholutandningsprov på den som skäligen kan misstänkas för rattfylleri, om provet kan ha betydelse för utredningen om brottet, s.k. bevisprov. Alkoholutandningsprov får dessutom tas på förare även om det inte finns någon brottsmisstanke, s.k. sållningsprov. Annorlunda är det beträffande drograttfylleri. Polisen saknar möjlighet att rutinmässigt göra sållningsprov, endast bevisprov är tillåtna.

För att kontrollera drogpåverkan finns ännu ingen motsvarighet till det tekniskt sett relativt okomplicerade utandningsprovet. Metoden för att få en indikation om drogpåverkan är att på några enkla sätt undersöka ögat och ögats funktioner.

Mot bakgrund av den ökande droganvändningen i samband med bilkörning har lagstiftningen hamnat på efterkälken beträffande droger - åtminstone om man jämför med motsvarande provtagningsprinciper för alkohol i trafiken. Att det just nu råder brist på enkla mätmetoder för att konstatera drograttfylleri är inte skäl nog att avstå från möjligheten att genomföra sållningsprov. Möjligheten till s.k. sållningsprov skulle med stor sannolikhet verka avhållande på droganvändning i samband med bilkörning.

Det är ett känt faktum att bruk av alkohol och droger i trafiken ökar risken för olyckor. Det borde därför vara en självklarhet att prov tas avseende såväl alkohol som droger på inblandade fordonsförare när en olycka väl inträffar. Samhället måste tydligt signalera att man ser lika allvarligt på bruk av droger som alkohol i samband med bilkörning.

Läs mer om