Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finspångs problem tas på allvar

Ulrika Jeansson (S) skriver i Folkbladet (8/7) om försörjningsstödets utveckling i Finspång. Att försörjningsstödet är för högt anser alla; detta är vi överens om i de olika partierna.

Norrköping2010-07-19 08:13
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Finspångs kommun har varit mycket aktiv för att förbättra läget. Några exempel:

Kommunen har anställt ungdomar som har varit långtidsarbetslösa, under namnet UngaPlus. När det gäller UngaJobb som drivs av Swedbank, är kommunen också aktivt med och stöder. Vi i den nya majoriteten har beslutat, att förlänga Communicare några år. Den verksamheten har varit mycket positiv och gett de bästa resultaten i Sverige.

Kommunens arbetsmarknadscentrum, är mera inriktat mot att få personerna tillbaka till arbetsmarknaden. Det går i rätt riktning med denna satsning.

Socialtjänsten har anställt flera personer som har hand om handläggningen av försörjningsstödsärendena. Allt för att handläggningstiden ska minska.

Bergska skolan har, som ett exempel, utvecklat lärlingsutbildningarna för att möta arbetsmarknadens behov av arbetskraft.

Vuxenutbildningen har haft platser över, så där har behoven tillgodosetts. Men det kan utvecklas mera.

För första gången har kommunen överlåtit verksamhet som har genererat ett socialt företag. Sådan verksamhet är mera utvecklat i Europa än i Sverige; men det har kommit för att stanna, är jag säker på.

"Mind the Gap" är ett projekt som kommun har startat med hjälp av pengar från EU. Det är ungdomar som har gjort en studie om ungdomar som är arbetslösa.

Arbetsmarknadsrådet, där kommunen har ordförandeskapet, har en stor betydelse när det gäller informationsutbyte, om bland annat arbetsmarknaden.

Kommunen har ett tätt samarbete med Samordningsförbundet för att minska behovet av offentligt stöd. Bland annat har coacherna som jobbar med detta visat på ett bra resultat. En extra yrkesvägledare har anställts för att hjälpa ungdomarna, att hitta rätt i deras framtida val.

Arbetsförmedlingen är mycket aktiv och har ett nära samarbete med kommunen. Arbetsförmedlingen har fått mera pengar från staten för att kunna få fram flera möjligheter till arbetsmarknadsfrämjande aktiviteter.

Ekonomiberedningen har givit tjänstemännen ett uppdrag att göra en fördjupa analys av kostnaderna för försörjningsstödet.

Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i Finspång ligger i nivå med Östergötland och Sverige. Det är ett trendbrott. För så har det inte varit tidigare. När det gäller arbetslösheten som helhet och då ingår ungdomsarbetslösheten, ligger Finspång bättre till, jämfört med övriga Sverige och Östergötland. Mycket positiva siffror alltså.

Ulrika, vi sitter inte stilla i den nya majoriteten utan tar detta med försörjningsstödets utveckling på stort ansvar. Frågan är hur mycket högre hade försörjningsstödet varit om inte alla ovanstående insatser hade gjorts?

Läs mer om