Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Får vi ihop vår balansräkning

Norrköping2007-06-09 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Svenskarnas välstånd rankas högt på de flesta globala jämförelselistor som publiceras. Det finns många förklaringar till Sveriges goda resultat. Frånvaron av krig, rika naturtillgångar - malm, skog, vattenkraft - ett kluster av klassiska och framgångsrika storföretag, högt arbetskraftsdeltagande och en stabil demokrati utan djupa och oförsonliga konflikter är några viktiga orsaker till framgångarna.
En stor del av välståndet växlas ut i diverse fördelningspolitiska välfärdssystem som ger svenskarna otroliga förmåner relativt stora delar av världens befolkning. De flesta av Sveriges drygt 1,7 miljoner ålderspensionärer lever på antingen anständiga eller mycket anständiga ekonomiska villkor. Vi unnar oss i snitt 25 betalda semesterdagar per år. Utslaget per person tas det ut ungefär 39 betalda sjukdagar per år. Några hundratusen av oss finns i betald arbetslöshet. Den faktiska pensionsåldern är strax över sextio års ålder och etableringsåldern på arbetsmarknaden (då minst 75 procent av en årskull är inne i arbetslivet) är så hög som 27 år. Till detta skall läggas avgiftsfria grundskolor, gymnasier och universitet, betald föräldraförsäkring och ett antal privata fringisar som klämdagar och avtalspensioner.
Ibland undrar jag över hur allt detta är möjligt?
Jag har absolut inget emot att vi har det som vi har det.
Men visst kan man undra över hur vi - på sista raden - får ihop vår balansräkning?
Läs mer om