En rotlös maskros
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
<b>Inget monopol</b>
Miljöpartiet tillkom under en period av ökad miljömedvetenhet i samhället och kom in i riksdagen när den svenska opinionen var förskräckt över Tjernobyl och säljakt. Tidigare hade centerpartiet haft den stora miljöprofilen i svensk politik. När ett partiet bildas som heter miljöpartiet så är det inte så svårt att förstå vilket parti som får störst trovärdighet på miljöområdet.
Miljöpartiet driver miljöperspektivet inom partipolitiken, men vilket partier säger sig inte göra det numera? Miljöpartiet har absolut inget monopol på miljöfrågorna. Miljöpartiet vill höja bensinskatten och bygga ut järnvägarna, men detta innebär inte att miljöpartiet har den bästa politiken för att ställa om samhället till ekologiskt hållbart. Alla partier har med miljön som ett angeläget område och att värna miljöperspektivet ger inget exklusivt existensberättigande för miljöpartiet inom svensk politik.
<b>Ideologilöst</b>
Förutom den ekologiska profilen så är miljöpartiet ideologilöst. Precis som maskrosen blommar utan djupa rötter så är miljöpartiet utan både en lång historia och en ideologi. Den ideologiska kompassbristen kan vara bra för miljöpartiet om de vill komma bort från blockpolitiken och stödja de partier som har de mest gynnsamma förslagen enligt deras partiprogram. Men eftersom långt fler frågor än miljön avhandlas i riksdagen så blir rotlösheten en svårighet. Främst en svårighet för väljarna att veta vilken politik de verkligen stödjer genom att rösta på miljöpartiet..
Miljöpartiet har under denna mandatperiod varit ett av den socialdemokratiska regeringens stödpartier. I några frågor har miljöpartiet vetat att en kompromiss inte är möjligt och inte deltagit i förhandlingarna, men i de flesta fall har miljöpartiet ställt sig bakom socialdemokraternas politik. Ett försök med friår i några provkommuner är en av de symbolsegrar som miljöpartiet vunnit i gengäld, men huvudprägeln på budgetarna är givetvis socialdemo- kratisk (även i miljöfrågorna). Det innebär bland annat att miljöpartiet i riksdagen har röstat för införandet av maxtaxan, men lokalt i exempelvis Norrköping har miljöpartiet röstat nej. Diskrepansen mellan rikspolitik och lokalpolitik måste vara minst sagt förvirrande för deras väljare. Miljöpartiet som talar varmt om arbetstidsförkortning sa även nej till ett beslut utifrån fackets förslag om arbetstidskonto och arbetstidsförkortning. Bristen på ideologisk kompass har framför allt rört till det när miljöpartiet stödjer de borgerliga partiernas inskränkningar i arbetsrätten.
Vid de tillfällen som miljöpartiet agerar som ett borgerligt stödparti åt en socialdemokratisk regering måste det bli otydlighet och osäkerhet hos väljarna. Frågan är om partiet verkligen klarar av att bevisa för väljarna om behovet av miljöpartiet i svensk rikspolitik.
<b>Två ledare</b>
Miljöpartiet skiljer sig en del från de traditionella partier. Ordningen med två språkrör, ett av varje kön, har gett både positiva och negativa effekter. Två personer kan ge en otydlig ansvarsfördelning och att partiet har svårare att kommunicera med väljarna genom media. Samtidigt ger två språkrör en signal om att ledarskap inte är någon ensamshow och att partier behöver en jämställd ledning. Men oavsett om partiledaren är en eller två personer så ska inte partier vara en enmansshow och några miljöpartister ifrågasätter nu ordningen med två språkrör istället för en ordinarie och en vice.
Åsa Domeij har varit med i miljöpartiet sedan starten. Hon är för tillfället lokalpolitiker i Uppsala, men syns då och då i riksdebatten. Troligtvis ställer Domeij upp som kandidat i riksdagsvalet. Även om partiet hamnar under 4 procentspärren och utan miljöpartistiska riksdagsledamöter så kan Domeij få en framskjuten position i partiet. Hon kan vara en av de drivande krafterna om miljöpartiet ska finnas kvar i svensk politik i framtiden över huvudtaget. Åsa Domeij är en av dem som tycker att partiet ska välja ett istället för två språkrör, och hon är nog synnerligen välbekant med en lämplig kandidat...