Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Eleverna kommer i kläm

Norrköping2010-05-25 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag har, under mina snart 30 år i skolan alltid ja, jag säger alltid, gått med glädje till jobbet. Den glädjen håller sakta på att försvinna. Nu när våra rektorer börja skära i verksamheten så dras det bort tid på studie- och yrkesvägledningen på alla kommunala grundskolor. Motsatsen (dvs utöka) borde vara den mer självklara. Vi står inför en ny gymnasieskola, ny skollag (där det står att alla elever ska ha vägledning inför val av framtida utbildnings- och yrkesverksamhet), ny betygsskala och nya kursplaner.Det är ju en del av en studie- och yrkesvägledares arbete att vara insatt i och känna till allt detta samt vägleda eleverna genom denna djungel. Vi klarar inte av att göra ett bra jobb för eleverna om vi ska undervisa eller göra andra uppgifter ute på skolorna. Vägledningen är en process som oftast tar en lång tid att genomföra och vi som jobbar med dessa frågor vill utveckla arbetet och starta tidigare i årskurserna med bla gruppvägledning osv. Det finns inte tid till det idag.Elever som av en eller annan anledning går ett fjärde år på gymnasieskolan kostar skattebetalarna i Norrköping, över 20 miljoner kronor/år. Dessa elever upplever också många gånger misslyckanden på misslyckanden. En del av dessa skulle bli hjälpta av en bra vägledning. Borde man då inte satsa mer på studie- och yrkesvägledningen i grundskolan?
Läs mer om