Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det går inte att stoppa

Genom det moderata oppositionsrådet Anna Nyholms inkliv i debatten om Hästgymnasiet i Norrköping har diskussionen fått en partipolitisk prägel som skolentreprenören bakom gymnasiet, Jan Vikström, gärna hade klarat sig utan.

Kommunen bör ge upp striden om att stoppa Hästgymnasiet, skriver Widar Andersson i dagens ledare. Han tycker helt enkelt inte att det finns några hållbara argument för deras överklagan. Foto: Daniel Nilsson/Scanpix

Kommunen bör ge upp striden om att stoppa Hästgymnasiet, skriver Widar Andersson i dagens ledare. Han tycker helt enkelt inte att det finns några hållbara argument för deras överklagan. Foto: Daniel Nilsson/Scanpix

Foto:

Norrköping2007-03-01 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Partipolitiken är i detta fall ett olyckligt stickspår. Norrköpings kommunala utbildningschef Lars-Åke Edvardsson har egentligen bara ett begripligt argument för sitt beslut att överklaga Skolverkets beslut om att ge Hästgymnasiet tillstånd att starta sin skola till hösten. Både Edvardsson och det ansvariga kommunalrådet Lars Stjernkvist uttalade sig om Hästgymnasiet i Folkbladet i går.
Deras uttalanden gör det mycket tydligt att Norrköpings kommun kort och gott anser att Hästgymnasiet blir för dyrt. Och det kan man väl tycka. Ett kommunalråd som inte försöker jaga kostnader är heller inte mycket att ha. Men eftersom det är regeringen som beslutar om vilken ersättning som skall utgå för varje enskilt gymnasieprogram så är det ju helt poänglöst av Norrköpings kommun att använda prisargumentet i sin överklagan.

De övriga argumenten som anförs mot Hästgymnasiet är heller inte relevanta så vitt jag kan bedöma. Hästgymnasiet är inte någon "yrkesutbildning" i någon högre grad än t ex fordonsprogram, industriprogram och vårdprogram. Utbildningarna på Hästgymnasiet ger således allmän behörighet till högskola och universitet på samma sätt som alla andra gymnasieprogram. Lars-Åke Edvardssons hänvisning till vad Länsarbetsnämnden eventuellt har för åsikter om "hästarbetsmarknaden" saknar därför all betydelse.

Såväl Stjernkvist som Edvardsson gör dessutom hänvisningar till landstingets hästgymnasium i Vreta utanför Linköping. Stjernqvist uppger att utbildningen på Vreta är "15 000 kronor billigare per elev/år" än de 154 800 som regeringen har beslutat att ersättningen skall vara. Edvardsson anför att utbildningsplatserna på Vreta "täcker behovet för regionen". Uppenbart har inte eleverna samma uppfattning. Trots stort söktryck till Vreta så har Hästgymnasiet i Norrköping cirka 35 elever som sökt till skolan i första hand. Hästintresset är väldigt stort i Norrköpingstrakten och mängder med unga flickor drömmer om att kunna kombinera sina gymnasiestudier med en extra satsning på sitt fritidsintresse. Med ett hästgymnasium i Norrköping slipper de resa, slipper de inackordering och slipper de gäststall.
Kommunens överklagan riskerar att slå mycket hårt mot de elever som sökt till skolan.Genom att kommunens intagningsenhet har haft med Hästgymnasiet som ett sökbart alternativ, så har kommunen bidragit till att ge flickorna och deras familjer intrycket av att allt var grönt med Hästgymnasiet.

Den 15 april inleds den andra ansökningsomgången till gymnasiet. Senast då måste flickorna som sökt/tänker söka till Hästgymnasiet få besked om skolan startar till hösten eller inte. Som jag visat ovan har kommunen inte några hållbara argument i sin överklagan. Skolverket (och därmed Hästgymnasiet) kommer att vinna. Det kommunen på sin höjd kan åstadkomma är därför en fördröjning av skolstarten. Plus naturligtvis; ledsnad och besvikelse hos en stor grupp Norrköpingsflickor.
Ordföranden i gymnasienämnden, socialdemokraten Eva Fornefors, borde snabbt samla ihop sin nämnd och fatta beslut om att dra tillbaka kommunens överklagan. Nästa beslut borde vara att bjuda in Jan Vikström från Hästgymnasiet till en förhandling om hur mycket Norrköpings kommun ska betala för elevplatserna på skolan. Jag är övertygad om att det går att komma fram till ett för båda parter acceptabelt avslut på en sådan förhandling.
Läs mer om