Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Den rosa bibeln

Foto:

Norrköping2002-05-16 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
"Who will you be the next 24 hours?" Detta var reklamtexten till en klocka i tidningen Damernas Värld. Det var också titeln på den föreläsning som författaren Nina Björk gav på Arbetets museum i tisdags eftermiddag. För de som inte direkt är bekant med namnet Nina Björk så räcker det oftast med att säga "du vet, Nina med rosa täcket". De som då inte säger "ja självklart den har jag läst" har ett läsmåste framför sig. Hennes bok publicerades för sex år sedan och har dessutom kommit ut som storsäljande pocket. Boken borde vara obligatorisk för alla högstadieelever.

<b>Social konstruktion</b>
"Under det rosa täcket" är inte det enda Nina Björk skrivit, men den har blivit en feministisk bibel. Kort sammanfattat beskriver boken hur vissa barn får blå filtar och andra rosa filtar över sig på BB och därmed börjar omgivningen att bemöta dem olika. Olika egenskaper, föreställningar och förväntningar läggs på flickorna och pojkarna. Under den blå respektive rosa filten börjar den sociala konstruktionen av kön. För att vara man respektive kvinna handlar till största delen om sociala konstruktioner, inte biologiska skillnader. Det som skiljer män och kvinnor åt är redan biologiskt fullbordat när de föds. Möjligheterna till framtida graviditet och amning har redan den lilla flickbebisen. Men generellt 80 procent lägre lön, huvudansvar för hem och barn, större utseendefixering, komplext förhållande till mat, större risk för våldtäkt och kvinnomisshandel, strukturer som gör det svårare att göra karriär och nå samhällets toppskikt på samma villkor som män - det är saker som flickan får med sig under sin levnad.

<b>Ökad rörlighet</b>
För oss som samlades på Arbetets museum i tisdags behöver inte Nina Björk någon närmare presentation. Vi var över 100 personer som trängde in oss i Folksamsalen. Titeln på föreläsningen var som sagt "Who will you be the next 24 hours?". Denna fråga hade inte varit möjlig att ställa på den tiden då människor föddes in i den samhällsklass, det skrå, den religion och det geografiska område där de stannade resten av sitt liv. Människors ökade rörlighet geografiskt och socialt är en förutsättning även för feminismen. Kvinnor ska idag få möjlighet att fritt välja sitt eget liv. Därigenom är feminismen en liberal tanke. Men Nina Björk menar att den inte endast får handla om individens möjlighet att slå sig fram som en stark kvinna vilket hon bland annat kritiserar andra feministiska debattörer för. Systerskapet och kampen för att bryta strukturer menar hon glöms bort. Det resonemanget är lätt att hålla med om. Men att Björk talar om systerskap samtidigt som hon kritiserar andra unga kvinnor är motsägelsefullt och visar på den debatt som måste föras inom feminismen och kvinnorörelserna.

<b>Reklamens logik</b>
Nina Björks huvudsakliga resonemang i tisdagens föreläsning handlar om en sammanblandning av feminismens dröm om frigörelse och självförverkligande med marknadens önskan att tjäna pengar. "Who will you be the next 24 hours?" anspelar på en möjlighet att köpa en identitet och vara någon annan det närmaste dygnet. I detta fall handlade reklamen om en klocka, men logiken att genom reklam skapa varumärken som parasiterar på positivt laddade värderingar och livsstilar finns det många exempel på.
Nina Björks lösning är bland annat att avskaffa kapitalismen. Jag tror dock inte att något annat ekonomiskt system än marknadsekonomi är bättre för ett fritt demokratiskt jämställt land med en stark välfärdsstat.
Men det är helt riktigt att marknaden inte ska tillåtas inbilla kvinnor att frigörelse uppnås genom konsumtion. Frigörelse och självförverkligande oavsett kön uppnår vi genom politiskt arbete och förändring av normer och föreställningar. Sluta ge flickor rosa filtar, dockor, behandla dem som prinsessor vars mål ska vara hem och barn, samt visa att en man har lika mycket människovärde om han kräver att få ta ut halva föräldraledigheten och bli bemött som lika mycket förälder som barnets mamma. Detta vore en god början!
Läs mer om