Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Blotta dig, Mona

Hennes anseende står på spel. I sinom tid måste hon upp till bevis. En "halvnaken" Mona Sahlin kommer inte att vinna några beständiga segrar, skriver Widar Andersson i dagens ledare. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

Hennes anseende står på spel. I sinom tid måste hon upp till bevis. En "halvnaken" Mona Sahlin kommer inte att vinna några beständiga segrar, skriver Widar Andersson i dagens ledare. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

Foto:

Norrköping2007-04-28 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I aprilnumret av tidskriften "Wired" har journalisten Clive Thompson skrivit en artikel med rubriken "Get naked and rule the world" (Blotta dig och världen är din).
Thompson får mig att tänka på de nya moderaterna. Han skildrar en ny trend av öppenhet hos många amerikanska företag. För att kunna göra framgångsrika affärer i en bloggande och interaktiv värld måste företagen vara öppna med såväl brister som förtjänster. Ett företags anseende har förstås varit viktigt i alla tider. Skillnaden mot förr är att företagens kunder och konkurrenter numera har mycket större insyn och kunskaper om varandra än vad de hade tidigare. Att förneka fel och misslyckanden riskerar därför att orsaka större skada för anseendet än vad det begångna felet i sig själv gör.

Alla vet förstås att politiska partier förändras och att de begår misstag.
Men myten om det egna partiets oföränderlighet och ståndfasthet har samtidigt varit väldigt stark hos partigängarna på alla sidor av blockgränsen. Förändring har betraktats som synonymt med opålitlighet och velighet.
n n Genom sin långa maktposition har socialdemokratin skapat ett slags generell uppförandekod för hur politiska partier bör förhålla sig till förändringar och till intagandet av nya positioner. Koden lär att partiet ska "Låta ungefär som det alltid gjort medan man gör de anpassningar och förändringar som anses nödvändiga".

Under uppmarschen till kampanjen vid förra riksdagsvalet bestämde sig moderaterna för att bryta mot partiernas uppförandekod. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg berättade offentligt att de hade låtit Riksdagens utredningstjänst - Rut - räkna på de fördelningspolitiska effekterna av moderat skattepolitik. Rut kom fram till att moderaternas skatteförslag var ofinansierade, orättvisa och att de ensidigt gynnade förmögna personer.
n n "Vi har haft fel" sa Borg och Reinfeldt. De lovade att moderaterna hädanefter skulle lyssna på hela svenska folket när de formade sin nya politik. Socialdemokraterna, de politiska journalisterna och många moderata partigängare trodde inte sina öron. Man frågade sig lite till mans om han den där "Riksbankskillen med hästsvans var funtad som han skulle"?

På valnatten år 2006 kunde vi konstatera att Borg och Reinfeldt hade haft mer än rätt. De hade sopat banan med (s) och med den gamla uppförandekoden för politiska partier.
Nu börjar dock moderaternas och alliansens prövningar på allvar. I "Wired" skriver Thompson att en ledare inte kan gå omkring "halvnaken". Ledare som lovat att vara öppna och lyssnande måste verkligen vara öppna och lyssnande; hycklaren faller tungt.
Det finns tecken på att alliansen och moderaterna återigen är på väg att avskärma sig från det folk som de lovade att lyssna på och ta intryck av. Borgerlighetens opinionsförluster är grandiosa. Socialdemokraterna och Mona Sahlin har däremot hämtat in väljare från alla håll. De kommer från soffan, från höger, från vänster och möjligen också från SD. Drygt 46 procent i gårdagens Temo-mätning betyder att vi får gå tillbaks till Ingvar Carlssons oppositionstid i början av 1990-talet för att hitta matchande siffror.
Även Mona Sahlin har emellertid anledning att ta till sig Clive Thompsons ord i senaste numret av "Wired".
n n Ingen ledande politiker har använt ord som "lyssna" och "förnyelse" med samma frenesi som Sahlin. Hennes anseende står på spel. I sinom tid måste hon upp till bevis. En "halvnaken" Sahlin kommer inte att vinna några beständiga segrar.
Läs mer om