Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Åtgärder krävs för en jämlikare lönepolitik

Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX

Norrköping2010-08-04 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
På Stora torget i Visby brände Gudrun Schyman upp 100 000 kronor för att påvisa löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Jag håller med henne att det behövs kraftiga medel för att bryta upp den manliga dominansen när det gäller lönesättning, där LO ända sedan 60-talet bedrivit en lönepolitik som knappast kan kallas jämlik. En kategori som drabbats hårt är personalen inom vård och omsorg. Deras arbetsuppgifter är ofta fysiskt väl så påfrestande som för en byggnadsarbetare med tunga lyft m.m. De har dessutom ett betydligt större ansvar för människors liv och hälsa och därmed stora psykiska påfrestningar.Jag tog för tio år sedan, när jag började arbeta med sjukvårdspolitik, fram siffror på hur det såg ut i landstinget i Östergötland. För att ett sjukvårdsbiträde skulle få samma genomsnittslön som en industriarbetare och sjuksköterskan som en lägre tjänsteman krävdes 500 millioner kronor, motsvarande en skattehöjning på en krona. Den Socialdemokratiska majoriteten i landstinget var inte intresserad. Nu har vårdpersonalen fått en ordentlig ökning av sina löner bakvägen, genom jobbskatteavdragen, men det är ändå inte detsamma som att få känna den uppskattning som en lön motsvarande arbetsuppgifter och ansvar ger.Socialdemokratin driver en symbolpolitik i jämställdhetsfrågan. Det viktigaste just nu är att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser, inte att ge kvinnor bättre arbetsvillkor och löner. Att ge kvinnor bättre möjligheter att starta egna företag och själva kunna styra över sitt arbete stoppas. Den stora marknaden för kvinnor att starta företag är vård och omsorgssektorn, men detta stoppar (S) av rent ideologiska skäl utan någon förankring i verkligheten. Ett annat svek mot kvinnor är avskaffandet av RUT-avdraget. Nya vita jobb har skapats för kvinnor som har varit hänvisade till arbetslöshet eller svartjobb. Nya företag har startats, kvinnor har fått arbeten som ger pensionspoäng och sjukförsäkring och många kvinnor har fått större möjligheter att ägna sig åt barn och familj.Inom Folkpartiet satsar vi på ökad jämställdhet och vi har nått resultat. Bättre resultat än Gudrun Schymans pengabrasa.
Läs mer om