President Obama presenterade nyligen ett åtgärdspaket för att aktivt pressa ner arbetslösheten. Han markerade att fler måste komma i arbete för att den amerikanska ekonomin ska kunna komma i balans. Nu måste även Europa vakna till i jobbfrågan. Om krisen ska kunna lösas går det inte att ignorera den svindyra massarbetslösheten.
Hittills har högerregeringarna i Europa agerat som om de offentliga budgetarna skulle kunna saneras utan seriösa insatser mot arbetslösheten. Detta är en illusion. Höga arbetslöshetssiffror leder inte bara till att skatteintäkterna faller, utan även till att utgifterna för arbetslöshetsersättning och socialt stöd skjuter i höjden. Att då skapa balans är ytterst svårt.
Krishanteringen måste därför förändras.
De extrema och enkelspåriga åtstramningarna måste ersättas av en mer balanserad strategi som tar hänsyn även till arbetslöshet och tillväxt. Besparingar är nödvändiga, men de får inte realiseras så snabbt att de tar död på ekonomin.
Arbetsmarknadspolitiken måste bli mer aktiv.
Många högerregeringar struntar i matchnings-, kompetens- och inträdesproblemen på arbetsmarknaden.
I stället genomför de reformer i syfte att försämra löner och anställningstrygghet.
Det håller inte. Europa kan och ska inte konkurrera med låga löner och usla arbetsvillkor.
Utbildningssatsningarna måste stärkas. Vad de europeiska företagen ska konkurrera med är kunskap.
Förbättringar krävs i skolan samt i yrkes- och vidareutbildningen. Här tillhör den svenska regeringen de sämsta i klassen med sin taffliga skolpolitik och bantade arbetsmarknads- och vuxenutbildning.
Regeringen utmärker sig även negativt när det gäller att sopa problemen under mattan genom att försöka skapa acceptans för skyhög arbetslöshet. År 2006 beskrevs sex procent som livsfarlig massarbetslöshet.
Nu framställs klart högre siffror som något normalt. Detta är att fly från ansvar.
Obama har nu fäst jobbfrågan högst upp på dagordningen i USA. Det är dags att göra samma sak även i Europa.