Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Arbetslinje för alla?

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Norrköping2011-06-30 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många ungdomar med funktionsnedsättning får ingen chans att komma in på arbetsmarknaden. En viktig orsak är att de inte får möjlighet att praktisera under sin gymnasietid. Det saknas också ett bra stöd till de arbetsgivare som är villiga att ge elever med funktionsnedsättning en chans.

Nu är det sommar och tusentals lyckliga ungdomar har stämt in i studentsången om "den ljusnande framtid är vår". Men för många ungdomar är framtiden både dyster och osäker. Ungdomsarbetslösheten är som vi alla vet ett välkänt problem och ännu svårare är det för unga med funktionsnedsättning. Inte nog med att de möter en svår arbetsmarknad. Många ungdomar med funktionsnedsättning har inte ens fått en chans att pröva ett riktigt arbete. Tvärt emot vad man kan tro så har dessa elever mindre chanser än andra att få prova ett arbete under sin skoltid!

För ungdomar med omfattande funktionsnedsättning är praktik ovärderligt. Praktiken ger en större kunskap om vad man vill arbeta inom och en möjlighet att utveckla sina förmågor. I dagens arbetsklimat med höga krav på flexibilitet och prestation har ungdomar med funktionsnedsättning svårt att konkurrera. Vi anser att praktik skall vara en självklar del av gymnasieskolan för de ungdomar som har behov av stöd för att fungera på arbetsmarknaden.

Många ungdomar behöver strategier och coachning, både för att ta sig in på arbetsmarknaden och för att stanna kvar. Det handlar ofta om ett kontinuerligt, långsiktigt och ibland livslångt stöd av en person med kunskap om funktionsnedsättning.

Hos flera av de arbetsgivare som tagit emot praktikanter har vi sett ett personligt engagemang och en stor förståelse varför ett arbete är viktigt. Men vi möter också på arbetsgivarnas osäkerhet och frågor om vilket merarbete det innebär att ta emot en person med en funktionsnedsättning. Information, rådgivning och kompetent stöd till arbetsgivare måste förbättras för att fler skall våga anställa.

Det är i det personliga mötet mellan praktikant och arbetsgivare som båda får möjlighet att utvecklas. Så får vi en arbetsmarknad där vi ser personer och medarbetare istället för funktionsnedsättningar.

Läs mer om