Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Allt sämre jämställdhet

Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Norrköping2011-01-13 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Målet för samhällets jämställdhetspolitik är att människor oavsett kön ska kunna forma sina liv. De strukturer vi har idag bidrar inte till att öka takten i jämställdhetsarbetet. Visst finns det jämställdhetsplaner på de flesta arbetsplatser men de tenderar oftast att just vara ett papper som inte aktualiseras eller följs upp annars skulle väl siffrorna vara annorlunda.

Under Göran Perssons tid var Margareta Winberg en tid både vice statsminister och jämställdhetsminister. Under den nuvarande alliansregeringen ligger ansvaret på Nyamko Sabuni. Hon har förutom jämställdheten även förskolorna, vuxenutbildningen och folkbildningen på sitt bord. Det är alldeles tydligt att jämställdheten har fått en lägre dignitet. Så har vi också halkat ned från att vara världsledande till att ligga på fjärde plats enligt World Economic Forum. Vi är inte jämställda i Sverige och vi behöver en politik som driver på utvecklingen.

Vår nuvarande jämställdhetsminister behöver utrustas med genusglasögon. Hon ser enbart jämställdheten som ett problem på individnivå när det i stället handlar om att diskriminera hälften av befolkningen. Om man i stället som jag ser på problemet utifrån en feministisk analys måste det till politiska förslag som driver på utvecklingen i en mer jämställd riktning.

Feministiskt initiativ är ett nytt politiskt parti. Vi har funnits sedan 2005. Vi vill bl a ha en delad föräldraförsäkring och när det gäller lönerna så vill vi inrätta en lönefond finansierad av staten och arbetsgivarna. Där går det sen att söka pengar för att utjämna löneskillnaderna.

Läs mer om