Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Åldersdiskriminering i politiken

Barbro Westerholm är den äldsta ledamoten i riksdagens.Foto: Scanpix

Barbro Westerholm är den äldsta ledamoten i riksdagens.Foto: Scanpix

Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Norrköping2011-06-24 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till min bestörtning finner jag att endast två av riksdagens 349 ledamöter är över 69 år! De representerar en väljarbas på över två miljoner personer. Så här kan det inte få gå till i en demokrati!

Visst! Ungdomen representerar framtid och utveckling. Men hur fungerar en ungdom utan historia och överblick. Se på SSUs delegation till Mellanöstern för någon vecka sedan. Hur många stater, etniciteter, politiska riktningar tog de kontakt med? Och vad lärde de sig?

Min erfarenhet är att en ungdom går med sin näsa tryckt i sin egen karta (tidens paradigm). Om verkligheten inte stämmer med kartan, så är det fel på verkligheten.

Vi gamlingar har sett hugskotten komma och gå. Vår erfarenhet säger oss att när modellerna förnekar naturlagar och multiplikationstabell, då har de modellerna inte framtiden för sig.

Idag pensioneras funktionsdugliga chefer vid 60, 65 eller 69 år. De har sett olika delar av samhället, verkligheten. De har barn och barnbarn, vars framtid ligger dem om hjärtat.

Mitt förslag är att några värvbara pensionärer får åka runt och söka kontakt med gräsrötterna under 2012 och 2013. En eller två placeras på röstsedeln i varje valkrets. Sedan får vi se om personkryssen räcker till en plats i riksdagen 2014.

Jag pekade på de avgående cheferna i offentlig och privat förvaltning. Men ingenting hindrar att en skogsarbetare eller städerska deltar i kvalificeringsheatet. En röstfiskare av det här slaget måste dock vara väl känd och kunna tala för sin sak.

Det finns också några minimikrav på hälsa och vitalitet, om en kandidat skulle komma in i riksdagen. Hon/han måste vara orienterad till tid, rum och person, så att han inte sitter på huset vid omröstning. Och därtill gäller det att hitta rätt knapp.

Mitt förslag gäller i första hand mitt eget parti, Socialdemokraterna. Här pågår just nu en nytändning. Men trots ålder och erfarenheter röstar en del pensionärer fortfarande med Alliansen. Därför kan mitt förslag även vara tillämpligt i det borgerliga lägret.

Åldersdiskrimineringen i kultur och politik är känslig. Den är en realitet. Och den illustrerar en skevhet i vår representativa demokrati.

Om veteranerna från verkligheten får in 30-40 ledamöter i riksdagen 2014, innebär det en vitalisering av vårt politiska system.

Läs mer om