Varje gång Ekesjö och de andra glesbruksskolorna varit i farozonen har argumenten varierat. Ena gången handlar det om att ekonomin överskrider gränsen, andra om att kvalité och måluppfyllelse inte når upp till den satta gränsen. Det finns besvärande många frågetecken kring de ekonomiska siffror som presenterats. Och allt tal om att Ekesjö lilla skola inte skulle nå upp till de kvalitativa målen framstår alltmer som hypotetiska resonemang, utan några som helst klara belägg. Att bussa eleverna i högstadiet till grannkommunen må vara hänt, men hör det inte till kommunens kärnverksamhet att ta ansvar fullt ut för de lägre klasserna? Allt tal om kvalitativa mål faller annars på eget grepp. Det är väl ända att gå över gränsen!
n n Lever Landsbygdsprogrammet?
Mycket har sagts om de små skolornas styrka och svaghet. I kommunens eget landsbygdsprogram där man säger sig vara stolt över sin landsbygd, läser jag att "skolornas betydelse som nav i olika verksamheter är och förblir stor". Jag håller med, efter att under mina år som präst sett flera orter sakta tyna bort sedan skolan lagts ner. Är övertygad om att vinsterna med denna skolform är stora. Ekesjö skola får gott betyg från både elever och medvetna föräldrar, som givetvis redan "tagit sin Mats ur skolan" om kvalitén inte upplevts tillräcklig. Även barn utifrån har valt att gå i förskolan/skolan i Ekesjö på grund av fördelarna. På förskolan finns det dessutom gott om barn, så bygden är inte direkt på utdöende.
n n Vill inte Vänsterpartiet värna kulturen?
Bland Ekesjö skolas styrkor upplever jag att den är en levande kulturskola, som alla partier borde främja. De fantastiska skolavslutningarna jag varit med om visar prov på någonting utöver det vanliga, där alla elever får möjlighet att medverka och visa sina individuella gåvor. Detta är verkligen en skola där lärarna har tid med sina elever, där de får utvecklas och låta talanger blomma. Hur hög blir kvalitén i klasser med många elever, där halva lektionstiden går till att skapa ordning och disciplin?
n n Varför inte skapa trygghet och invänta nya strukturer?
Det nya kommunstyret fortsätter skapa oro genom sina ogenomtänkta beslut. I decennier har skattebetalarna i norr fört en ojämn kamp för sina rättigheter.
Jag kan hålla med om att de medeltida gränserna kanske inte längre känns självklara.
Hela Tisnareområdet borde nog i en framtid höra ihop. Men tills vidare bör vi avvakta beslutet om kommande regionindelning, för att sedan fundera över om vi inte borde ändra kommungränsen.