Vi har svårt att förstå varför mjölken i alla tider har varit alldeles för billig, trots att den är en oumbärlig del av vår mat. Andra varor får kosta, även de mest onödiga eller ohälsosamma, men mjölken ska vara tokbillig. Visst är det många som måste vara försiktiga med utgifter, men det kan inte vara mjölken som knäcker ekonomin. Vi antar att prissättarna anser sig visa hänsyn till barnfamiljer och det låter ju rart, men inte skulle någon känna av om varje liter skulle kosta t ex en krona mer. För bonden skulle det antagligen betyda skillnaden mellan att fortsätta eller sluta producera.
Det lär visst finnas någon sorts EU-påbud eller vad det nu kan vara, som gör att Arla måste hålla priserna nere även i Sverige, trots att våra bönder satsar på bra djurhållning och skonsamma brukningsmetoder, som vi alla har gott av. Bl a undviker svenska bönder tillsatser i djurens mat, som kan verka menligt på produkten och det kräver bättre villkor för korna, större utrymme och möjlighet att vistas ute. Vi vill väl alla ha det så, men då får vi acceptera att det kostar.
Mjölk är mat, både när den visar sig som dryck och som fil, ost, smör eller del av lagad mat och bröd. Vi är förbryllade över att diskarna med färgat, smaksatt och kolsyrat vatten är lika stora eller större än mjölkdiskarna, trots att det vimlar av mjölkvarianter där med. Underligt nog får vattnet kosta och man hör inga klagorop för det.
Vi fattar att Arla och andra företag anser att de inte kan höja priset, men nog måste det vara möjligt att vi i Sverige kan kompensera bönderna för de merkostnader de har för att vi alla ska få bra produkt, välmående djur och så giftfri natur som möjligt. Det kan väl inte EU förbjuda. Det skulle vara väldigt sorgligt om vi snålade bort det vi så väl behöver och vill ha, en levande landsbygd.
Som avslutning får ni en liten vers av Alf Henriksson:
"Hela vår civilisation vilar på kon, vilar på kon,
som gör biffar och ost av sin höranson
Under det att hon råmar i sorgsen ton."