Vi tar en fika, sÀger vi dagligen, sÀrskilt nu pÄ sommaren fikas det bÄde nu och dÄ. Men vad Àr en fika egentligen? Det Àr som den berömda bofinken, som kan se ut hur som helst. Det kan vara en kaffe latte, en cappuccino, en iskaffe, en vanlig kopp kaffe eller nÄgot av alla de sorter som erbjuds idag. Det Àr kaffe i glas, i kopp, i mugg, eller i pappmugg att dricka i farten. I vÄr barndom stod kaffepannan lite pÄ sidan pÄ vedspiseln och hölls varm hela dagen. Det var sÀkert inte sÀrskilt nyttigt att dricka framemot kvÀllen och smaken var dÀrefter. Under andra vÀrldskriget var det ransonering pÄ kaffet liksom pÄ det mesta. DÄ rostades det rÄg eller Àrtor som ersÀttning. Kan inte ha smakat sÀrskilt gott, men gav en möjlighet att ta en paus. Elvakaffet och trekaffet var viktiga pausar i arbetet. Att ta en fika kan vara en anledning att trÀffas. MÄnga relationer har börjat med en kopp kaffe och nÄgra har sÀkert avslutats vid kaffebordet. Kafferepen Àr ju tillstÀllningar som börjar komma till heders igen. Bullar och kakor, gÀrna 7 sorter och sockerkaka. Finkopparna och linneduken. Det var dÄtidens facebook och twitter, dÀr avhandlades stort som smÄtt. För mÄnga av oss Àr morgonkaffet viktigast pÄ hela dagen och andra kan inte dricka kaffe pÄ kvÀllen, för dÄ gÄr det inte att sova. Kaffedrickandet Àr mÄnga gÄnger en ritual som inte fÄr brytas. PÄ ett nÀrbelÀget Älderdomshem pÄ 70-talet satt gubbarna och drack kaffegök pÄ söndagsmorgnarna nÀr dagpersonalen kom. Den stunden var helig. Och förÀldrarnas glÀdje nÀr kaffet blev fritt, efter kriget, var stor.
Milles och Beles var kÀnda kaféer i Norrköping pÄ 50- och 60- talet. Idag finns det hur mÄnga som helst och hur mÄnga olika smaker och tillsatser som helst. Allt för sÀllan Àgnar vi en tanke Ät dom som gör det möjligt för oss att dricka vÄrt kaffe. Kaffearbetarna har ofta arbetat under dÄliga förhÄllanden och med usla löner, men idag finns ju möjligheten att köpa Krav- och Fairtrade- mÀrkt kaffe och mÄnga konditorier anvÀnder rÀttvisemÀrkta rÄvaror. vilket Àr alldeles utmÀrkt. Kaffet smakar bÀttre nÀr vi vet att de som odlat och skördat fÄtt vettiga löner och sluppit en massa gifter. Nu tar vi en fika.