Det kommer larmrapporter ideligen men mänskligheten verkar inte ta dom på allvar. När ska vi börja ta vårt ansvar? Vi har faktiskt inte alla de tre jordklot vi behöver för nuvarande konsumtion och förstörelse. Det är de flesta forskare ense om, ja inte dom som får sin lön från de ansvariga storföretagen förstås. Vi människor vi trampar på i samma spår som förut, det är ju bekvämast så.
Vi förbrukar olja och släpper iväg ohälsosamma gaser rakt upp i atmosfären. Vi sätter sprätt på råvaror och resurser som om det alltid skulle växa till nya. Vi spolar ut ämnen som är skadliga för sjöar och hav. Vi slänger sopor som om de skulle försvinna av egen kraft. Vi låter företag utnyttja mark som bör få vara orörd, bara för att det kanske kan ge arbete för några människor en tid och kapitalflöde till några som har nog förut. Vi slänger och förbrukar och förgiftar som om vi inte alls bryr oss om framtiden, den tid då våra barn ska klara sina liv. Vi blundar för verkligheten, för det är ju mysigare att slippa se den.
Usch så tråkigt! Antagligen har ni slutat läsa här, men vi tjatar vidare. Hur trist det än är så har vi faktiskt ansvar för framtiden. Visst har världens mäktiga makthavare ett ännu större ansvar, men vi har alla möjlighet att ta vår egen lilla stump. Och det är ju inte nattsvart, det rör på sej! Det sitter en hel del smartskallar och grunnar på ersättning för de värsta skadegörarna och många jobbar med klimatsmarta lösningar. Storpolitikerna sammanträder och hittar kanske ett och annat de kan göra för att både de och deras länder ska få förmåner av nya rön. Storägarna har insett att det kan vara bra om det går att producera och sälja även nästa decennium. Kärnkraftverken går med underskott, hurra! Det rör på sej men alldeles för sakta.
Det är här vi kommer in, vi som är små och svaga men många, vi är miljoner! Vi kan förändra med små medel om vi funderar lite grann innan vi handlar, slänger eller tar bilen i onödan. Det är faktiskt inte alls sant att Sveriges framtid kräver att affärerna får sälja mer och mer, att producenterna alltid ska ha högre vinst än förra kvartalet. Ökad förbrukning är inte lika med framgång. Det finns bättre metoder och där kan vi alla bidra med att använda vårt förstånd. Varför inte kortare arbetstid? För några decennier sen gick S-kvinnor i demonstrationstågen och skrek ”Vi vill ha sex, vi vill ha sex, vi vill ha sex timmars arbetsdag”. Kan vi inte göra det igen! Vi vill ju att våra efterkommande ska få ett skönt liv, eller hur?