Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Viktigt val av mäklare

Folkbladet debatt2016-03-12 13:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För den som vill köpa en bostad är det lätt att genom en enkel sökning på nätet hitta råd om vad man ska tänka på i köpprocessen. För den som vill sälja en bostad är det inte lika lätt att få handfasta tips om hur man får ut ett mesta möjliga värde av sitt hem.

Att vara fastighetsmäklare är ett förtroendeuppdrag. Vår viktigaste uppgift är att sätta oss in i både säljares och köpares livssituation och förstå hur vi bäst kan hjälpa dem och ge dem en positiv upplevelse av försäljningsprocessen. Att värna om både säljare och köpare är vad som utmärker god mäklaretik. Det är också det enda långsiktigt lönsamma förhållningssättet, eftersom en person som är säljare en dag kan vara köpare nästa dag, och tvärtom.

Samtidigt måste vi som mäklare vara tydliga med att vi alltid strävar efter att maximera värdet av säljarens hem. I denna mening arbetar vi på bostadssäljarens uppdrag.

Trots detta är det ovanligt att bostadssäljare, innan de väljer mäklare, tar reda på hur väl de tilltänkta mäklarna lyckats med slutpriserna vid tidigare försäljningar.

Enligt en ny Sifoundersökning beställd av Bukowskis Real Estate har endast 31 procent av de svenskar som någon gång har anlitat en mäklare för att sälja en bostad undersökt de tilltänkta mäklarnas tidigare säljresultat.

Ett sätt att göra en granskning av mäklarnas tidigare säljresultat är att fråga de tilltänkta mäklarna efter en förteckning över slutpriserna av tidigare sålda hus och villor i förhållande till taxeringsvärdet.

Nya siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att slutpriserna för de hus och villor som såldes i Östergötland under 2015 i genomsnitt var 77 procent högre än taxeringsvärdena. Som bostadssäljare i Östergötland bör man inte anlita en mäklare som ligger under detta genomsnittsvärde för länet.

Vårt råd är att man som säljare av en bostad vänder sig till trovärdiga och erfarna mäklare. Man bör ställa höga krav, och man har rätt att förvänta sig både bästa möjliga slutpris och en positiv upplevelse av själva försäljningsprocessen.

De mäklare som kan dokumentera nöjda kunder, goda resultat och höga slutpris i förhållande till taxeringsvärde förtjänar också att ta bra betalt för sina tjänster.

Läs mer om