Vi har i tre månader, genom tidningsartiklar och reportage, fått en inblick i bristerna i äldreomsorgen i Norrköpings kommun. Brister på grund av för liten budget, för få platser i äldreboende. Drygt 100 personer i kö till äldrebostad. Hur många utöver dessa som själva anser sig behöva permanent- eller korttidsboende är oklart.
Tankar finns på att lämna enheter med brister i lokaler på grund av att man inte har egen dusch och toa. De som behöver korttidsplats efter sjukhusvistelse är vana vid den standarden och väljer säkert det istället för att komma hem till ensamhet och oro, i värsta fall vara inlåst.
Förslaget att lämna träffpunkterna att skötas av frivilliga har tagits tillbaka efter massiva protester från norrköpingsborna. Men tyvärr står fortfarande beslutet att stänga Gläntan, dagverksamheten för dementa, fast.
På Valhallavägen i Krokek finns en välfungerande äldreomsorg med hemtjänstgrupp, träffpunkt Valhalla med matservering, hemsjukvård, äldreboende och dagverksamhet för dementa. I anslutning till detta finns hyreslägenheter som inte kräver biståndsbeslut, de bebos av äldre personer, skulle kunna benämnas trygghetsboende. Kolmårdens vårdcentral, som har en utmärkt verksamhet, finns ca 200 meter därifrån, med apotek i samma hus. Allt frid och fröjd tills anhöriga fick besked fjorton dagar efter vård- och omsorgsnämndens beslut att dagverksamheten skulle läggas ner senast den 1 september 2015. Då var nio personer inskrivna, enligt §6 i socialtjänstlagen, på grund av demenssjukdom.
Det är inga pigga åldringar det handlar om utan sköra och oroliga. För flera har det tagit lång tid, för någon upp till ett år, att komma in i rytmen att delta i verksamheten några dagar i veckan. De inskrivna och deras anhöriga har alla tackat nej till erbjudandet från nämnden, att med färdtjänst resa till en verksamhet i centrala Norrköping. De är alla besvikna, ledsna, uppgivna och arga för att en välfungerande verksamhet stängs utan att någon av de politiker, som fattas beslutet, besökt Gläntan för att sätta sig in i verksamheten och konsekvenserna av en nedläggning.
Ekonomiskt är det ingen stor vinst, hyran finns kvar, behoven ökar av mer hemtjänst, matdistribution, färdtjänst och om någon/några behöver plats i demensboende är hela ”vinsten” borta. Konsekvenserna för de anhöriga är omfattande, hur skall de orka? Reportagen har visat att inställningen till anhöriga är negativ. I intervjuer med ansvariga framkommer att bekymret är de anhöriga som är oroliga och påstridiga. Ja det är väl inte konstigt om de blir det när de ser hur det i verkligheten fungerar hemma.
Eva-Britt Sjöberg säger att det är för få besökande i Gläntan. Verksamheten och lokalerna är anpassade och planerade enligt demenskunskap och erfarenhet som en liten verksamhet för 10 personer. Att det är färre nu är väl inte konstigt, ingen har tagits in efter beslutet om stängning. Skriv in fler istället, det är troligen ingen brist på behövande i norra delarna av Norrköping, men ribban läggs högre och högre i äldreomsorgen
Beträffande lunchserveringen på Träffpunkten Valhalla, är den välfungerande. Bra mat lagad i Råsslaskolan ca 1,5 kilometer bort. Vad betyder det när Eva-Britt säger att entreprenörer skall erbjudas att sköta matserveringen. Köket i Valhalla är inte ett tillagningskök, matsalen är det enda stora rummet i träffpunkten och det används frekvent. Om ingen entreprenör räcker upp handen vad händer då? Fortsätter lunchserveringen som tidigare eller läggs den ner?
Gläntan och Träffpunkten, två välfungerande verksamheter med få anställda och med frivilliga insatser från Röda korset, Svenska kyrkan, frikyrkor och pensionärsföreningar gör att man erbjuder många programpunkter och aktiviteter.
Låt en bra verksamhet vara kvar. Se istället till att fler blir lika välfungerande.
Osmart att dra ner stödjande verksamhet för hemmaboende då bristen på äldreboende kommer att kvarstå ett bra tag. Stäng inte Gläntan!