Vi står upp för hederliga skattebetalare i Norrköping

Varje år beräknas Sverige förlora runt 20 miljarder kronor i felaktigt utbetalda bidrag.

Jonny Modigh (SD) är polis till yrket och fullmäktigeledamot. Idag skriver han tillsammans med SD: s gruppledare Christopher Jarnvall om välfärdsbrottslighet.

Jonny Modigh (SD) är polis till yrket och fullmäktigeledamot. Idag skriver han tillsammans med SD: s gruppledare Christopher Jarnvall om välfärdsbrottslighet.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Debatt2024-03-01 08:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eller man kan även uttrycka det så här: Det är samma summa skattepengar som grovt kriminella och andra årligen tillskansar sig vid brott mot välfärden. Bidragsfusk är en del. Nu sätter vi äntligen ned foten och drar åt snaran för de kriminella. Tack vare ett idogt arbete från Norrköpings majoritetsstyre - sverigedemokrater tillsammans med Borgerlig samverkan - riktar polisen nu in sin verksamhet mot välfärdsbrott.

Numera är alla Sveriges kommuner skyldiga enligt lag att arbeta brottsförebyggande. Vi fördjupar alltså samarbetet med polisen för att tillsammans motverka fler välfärdsbrott. Kommunen och polisen satsar på olika sätt resurser mot bedrägerierna. 

Ett initiativ i rätt riktning togs tidigare av kommunen, där vi under de åtta månader det pågick sparade drygt en miljon kronor, enligt uppgifter vi har. Men detta JO-anmäldes av Vänsterpartiet, vilket ledde till att JO:s rekommendation blev att vi måste avbryta den inledda kampen mot välfärdsbrottslingarna. Det behövde vi förstås förhålla oss till. Men vi har behövt finna andra vägar att gå. 

Detta är i grunden en förtroendefråga gentemot alla hederliga medborgare i Norrköping. Vi är säkra på att ett envetet och långsiktigt arbete tillsammans med polisen kommer att ge resultat. Vi kommer att lösa ett stort samhällsproblem som hittills tyvärr har tillåtits breda ut sig. Det är också väldigt bra att polisen hanterar frågan, för detta är egentligen inte kommunal kärnverksamhet.

För att underlätta vårt arbete krävs också att myndigheter som betalar ut ersättning måste ha ett ansvar för en bättre egenkontroll av att de uppgifterna som ligger till grund för utbetalningar verkligen stämmer. Det arbetet kan sedan stärkas från kommunens sida. Det går att spara stora pengar på att kontrollera före utbetalningen. Annars hamnar kontrollfunktionen i sista hand i kommunens knä - och detta är alltså inte vår kärnverksamhet.

De belopp kriminella har tillskansat sig av Norrköpings skattemedel är inte helt lätta att beräkna fullt ut, men det handlar förstås sammantaget om många miljoner. Det sätter vi nu stopp för. Den samverkan med polisen vi har i Norrköping kommer att underlätta för oss att flytta fram positionerna. Norrköping kommer på många områden att bli en tryggare och säkrare plats, något vi i majoritetsstyret har som ett tydligt politiskt mål. Vi är stolta över att tillsammans med vårs samarbetspartners i majoriteten kunna bidra till att dra åt snaran för de kriminella.