I mars i år gav EU ett löfte om att tilldela Turkiet motsvarande 3,4 miljarder dollar. Turkiet skulle i gengäld hindra flyktingar från att ta sig över till Grekland. Ytterligare 3,4 miljarder dollar utlovades fram till 2018. För varje flykting som skickades tillbaka skulle en flykting med asylskäl släppas in i EU.
Förhandlingar om EU-medlemskap skulle återupptas och visumfrihet ges till turkiska medborgare. Många hävdade att Turkiet använt flyktingarna för att utpressa EU. Den 20:e september i år talade president Erdogan inför FN:s generalförsamling. Han lät meddela att Turkiet från konfliktens början 2011 spenderat 25 miljarder dollar på flyktinghjälp inom Turkiets gränser. 12 miljarder har staten bidragit med. Resten har kommit från kommuner och frivilligorganisationer. Av utlovade 6,8 miljarder dollar har EU än så länge betalat ut 178 miljoner dollar via FN: s barnfond.
Det internationella samfundet har bidragit med 525 miljoner dollar. Det finns 2,7 miljoner syriska flyktingar på plats i Turkiet. 835.000 är barn som nått skolålder. Turkiet har gett 310.000 av dessa tillgång till skola. Men lärare, lokaler och andra resurser saknas för övriga barn. Dock har man lyckats förse alla syrier med tak över huvudet och mat för dagen. Till följd av ansträngda resurser, har Turkiet sett sig tvunget att spärra av gränsen mot Syrien genom att bygga en mur. Populismen och nationalismen växer sig starkare till följd av flyktingsituationen, statskuppsförsöket samt den senaste tidens terrordåd utförda av terrorgrupper som Daesh och PKK.
Turkiet är på intet sätt perfekt. Men detsamma gäller för Sverige. Vi säljer lätta vapen i form av raketgeväret Carl-Gustaf, antitankvapnet AT-4 (har sålts i över 600.000 exemplar) och luftvärnsvapnet Robot 70. Små och lätta vapen (SALW) dödar årligen mellan 50.000 och 100.000 människor runtom i världen. Än fler indirekt. Svenska vapen har använts i Irakkriget samt det syriska och libyska inbördeskriget. Det är billiga vapen som lätt faller i orätta händer genom vidareförsäljning och plundring av vapenförråd. De är de verkliga massförstörelsevapnen. Turkiet är fortfarande en av få demokratier i Mellanöstern och har fått ta en orimligt stor del av ansvaret i Syrienkonflikten. Det är dags att EU håller sitt löfte. Och det är viktigt att Sverige genom säkerhetsrådet skärper tonen mot övriga EU-länder.