Trovärdigheten hos kommunen är obefintlig

Curt Andersson är ledamot i kommunala pensionärsrådet.

Curt Andersson är ledamot i kommunala pensionärsrådet.

Foto: Privat

Debatt2021-06-04 09:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ska Vikbolandets äldre behöva få sämre service för att kommunen inte klarar av sitt ansvar för personalintroduktion och personalutbildning? Ofta när kommunen gör förändringar är det för att spara pengar. Denna gång får det kosta miljoner för att ett dåligt underbyggt beslut ska verkställas – till varje pris!

Vård- och omsorgsdirektörens skäl för att flytta hemtjänstenheten från Östra Husby till centrala stan förändras varefter fakta läggs på bordet. Först var det många avvikelser som var skälet. Men många avvikelser visar att personalen fungerar och rapporterar när något fallerar. Det är positivt - inget skäl för nedläggning! 

Om antalet avvikelser vore ett skäl för nedläggning så står flera enheter i kö för att läggas ner. Avvikelseargumentet användes också i höstas då Generalsgatans hemtjänst togs bort.

Sedan betonades skälet att det är svårt att rekrytera till Östra Husby. Så är det inte – personal söker sig ut till Ö Husby för att man tycker arbetsmiljön där är bättre än i stan. De som bor på Vikbolandet föredrar naturligtvis att slippa resorna och vill få jobba på ”hemmaplan”. Kommunens flexibilitet att ordna fasta tjänster är dock begränsad. Kvalificerad personal hänvisas till visstidstjänster och vikariat. Inte att undra på att man tappar kompetens och upplever svårigheter med rekrytering. 

Så blev hemtjänstpaviljongerna ett arbetsmiljöproblem som man måste eliminera. Paviljongerna har används sedan 2012 och under lika lång tid har det talats om att bygga nya hemtjänstlokaler i Östra Husby. 

Mot den bakgrunden blir trovärdigheten obefintlig - att en återflytt ska ske när nya lokaler renoverats 2023. Hade lokalerna varit ett prioriterat mål, så hade de redan nu funnits på plats i Östra Husby!

Alternativa privata aktörer som vill etablera sig på landsbygden inom ramen för valfrihetsreformen LOV finns inte heller. Anledningen är att ersättningsnormen inte tar rimlig hänsyn till tidsåtgång och resekostnader mellan hemtjänstmottagarna. Ett strategiskt sätt för S att se till att inga alternativ finns i ytterområdena till kommunens hemtjänst. Det har gjort det möjligt för kommunen att i dessa områden slarva med sitt personalansvar, tillsätta chefer med begränsade resurser/befogenheter, vilket omöjliggjort en utveckling av enheterna. Nu väljer man istället avveckling!

Ett delegationsbeslut är taget, vars konsekvenser strider mot flera av Norrköpings kommuns övergripande politiska mål. Då krävs att politikerna vågar ta över och ansvara för frågans lösning.

Olle Vikmång (S) är kommunstyrelsens ordförande i Norrköping och således en av dem som debattören anser ska "våga ta över" frågan om hemtjänsten på Vikbolandet.
Olle Vikmång (S) är kommunstyrelsens ordförande i Norrköping och således en av dem som debattören anser ska "våga ta över" frågan om hemtjänsten på Vikbolandet.